Šta ako dođe do saobraćajne nesreće

Ukoliko je šteta manja od 500 evra i saglasni ste o krivici sa drugim učesnikom, treba popuniti formular evropskog izveštaja o saobraćajnoj nesreći (European Accident Report). Taj formular ćete dobiti od društva čiji ste korisnik osiguranja. On je besplatan i obavezno je da ga uvek imate sa sobom.

Da li je šteta veća ili manja od 500 evra je teško utvrditi ukoliko niste stručni za to, te treba imati u vidu koliko vaš auto vredi. Ako je došlo do oštećenja u manjem obimu i manjeg broja limarijskih delova, može se pretpostaviti da se radi o manjoj materijalnoj šteti. Evropski izveštaj o saobraćajnoj nesreći možete preuzeti i klikom ovde.

Šta ako se auto pokvari

Ukoliko vam se dogodi da u toku putovanja pukne guma, ili bilo koji drugi kvar usled kog ne možete nastaviti vožnju, prvo što treba da uradite je da pozovete svoje osiguravajuće društvo ili AMSS, ukoliko ste član. To je važno kako ne biste plaćali dodatne troškove popravke ili šlepa, te treba postupati isključivo po instrukcijama.

Treba uzeti u obzir da osiguranja ne pokrivaju troškove otklanjanja kvara i šlepa ukoliko je do kvara došlo a onaj ko upravlja kolima je bio pod uticajem alkohola ili narkotika. Takođe, ako je uzrok kvara nedovoljno dobro i nestručno održavanje vozila, štetu nećete moći da naplatite od osiguranja.

Imajući u vidu da ovakva vrsta osiguranja košta par hiljada dinara, a može pokriti daleko veće iznenadne troškove, nije na odmet biti korisnik ovakvih ili sličnih usluga.

Ukoliko je šteta veća, osim policije treba kontaktirati osiguravajuće društvo i postupati isključivo po njihovim instrukcijama.

Tekst: Jovana Aleksić

Izvor: Blic