U velikoj luci na zapadu Francuske, rodnom gradu Žila Verna, nekadašnjoj prestonici Bretanje, danas Zemlji Loare, od 2007. godine do danas neobična zbirka mehaničkih atrakcija privukla je nekoliko stotina hiljada turista.

PROčITAJTE: Male sobe i skroman nameštaj za najbolje sportiste sveta: zavirite u enterijer Olimpijskog sela u Riju (FOTO)

Na obali Loare, nekoliko kilometara od centra grada, na mestu nekadašnjeg brodogradilišta, u industrijskom i lučkom sedištu, sagrađena je jedinstvena Galerija ostrvskih mašina, a kraj nje i Veliki slon i Karusel, neobični i misteriozni mehanizmi, umetnički projekat Fransoa Delarozijea i Pjera Orfisa koji godinama plene pažnju turista svojom originalnošću i zabavnim karakterom.

Mašine su pravljene uglavnom ručno, od recikliranog materijala, ali i od čelika, kože, hrastovog drveta, nerđajućeg čelika, bakra, stakla, mesinga, cinka. 

U galeriji posetioci u pratnji vodiča koji detaljno objašnjavaju svrhu svake od njih (često i vrlo čudnu), mogu da ih isprobaju.

Gusenica u koju se može sesti i provozati pritiskom na dugme, jedini avion na svetu koji leti samo do plafona, pauk koji kopa zemlju poput buldožera, ogromna čaplja sa rasponom krila od osam metara, koja leti iznad hale prepune bujne vegetacije, samo su neki od brojnih mehanizama koje vodiči predstavljaju na zabavan način.

Tu su, naravno, i biljke mesožderke, razne tropske životinje, stanovnici ove maštovite laboratorije i svojevrsnog teatra, koji je teško opisati rečima.

Inače, ovo ostrvo nalazi se nekoliko kilometara od centra grada, do tamo se stiže tramvajem za desetak minuta i sve vrvi od turista.  

JOŠ SLIKA OVE NEOBIČNE TURISTIČKE ATRAKCIJE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI! 

Izvor: Lisa / Moj stan inspiracija za tekst i slike sa sajta Putokosveta (uz dozvolu autora)

LepaiSrecna Ogroman slon, karusel i zbirka najčudnijih mašina od recikliranog materijala već godinama su atrakcija Nanta, nekadašnje prestonice Bretanje.