Srpsko vojno groblje, Fabrika čokolade, foping, uživanje na sunčanom vidikovcu, samo su deo bogate turističke ponude Soluna. Veliko čokoladno putovanje započinje u bajkovitom tematskom parku “Fabrika i muzej čokolade”.

Mladi, ali i odrasli otkrivaju male i velike tajne o ovom slatkišu na najimpresivniji način. Imaju prilike da se upoznaju sa procesom koji je potreban da se zrno kakaa pretvori u čokoladu od koje polazi voda na usta. Čokoladno putovanje počinje od prave amazonske šume i hrama Asteka, uvodeći posetioce u istoriju čokolade uz pomoć najnovije tehnologije, dalje, kroz lavirint piratskog broda koji ih sprovodi do najlepše fabrike čokolade na svetu.

Tu je i najveći vodopad od čokolade u Evropi, najstarija mašinerija, lavirint, radionice gde se izrađuje čokolada i biskviti, galerija skulptura, izložba, hale umetnosti i kulture, Slatka biblioteka, Zelena soba za najinteresantnije fotografije, društveni deo, i naravno, prostorije za edukaciju, što čini neverovatnu celinu ovog tematskog parka. Na kraju, tu je degustacija, bilo da se odlučite  za čokoladu s mirisom ruže, toplu čokoladu ili čokoladnu bombonjeru,  jedno je sigurno, uživaćete u ovom slatkom putovanju.

Za naše turiste u Solunu obavezna stanica je i srpsko vojničko groblje na Zejtinliku gde ih dočekuje Đorđe Mihailović , uz obaveznu priče o  ovom istorijskom mestu. Nekada je te priče njemu pričao njegov otac Đuro, a njemu njegov otac i Đorđev deda Savo. A Đorđe ih sada priča unucima i praunucima vojnika koji su svoj večni dom našli upravo na ovom mestu. Đorđe ima ćerku i dve unuke i zna da neće imati ko da nastavi porodičnu tradiciju. Od njega se može čuti da je na groblju sahranjeno oko 7.000 srpskih vojnika, a leže tu i francuski, italijanski, britanski i ruski vojnici. Đorđe brine, ipak, o delu groblja sa srpskim borcima. Svi koji obiđu Zejtinlik, uza čašicu srpske šljivovice ili dunjevače, rado slušaju njegove priče o velikoj hrabrosti onih čije kosti tu počivaju.

Na sledećoj strani pročitajte još zanimljivosti o Solunu...

PageBreak

U Vergini možete videti jedinstveni muzej pod zemljom, u kojem se, između ostalog, nalazi I grobnioca Filipa II, oca Aleksandra Velikog. Mesto je postalo poznato 1977. godine kada je grčki arheolog Manolis Andronikos pronašao iskopine, mauzplej makedonskih krlajeva uključujući I grob Filipa Makedonskog. U ovom kraju vinove loze, voća i duvana živeo je prvi kralj Makedonije, a njegov raskošni grob otkriven je tek 1972. godine. U  uređenom muzeju mogu se videti dragoceni predmeti, Filipov oklop, lepo ukrašen grob, srebrno posuđe, oružje, ali i najlepša zlatna ženska kruna koja je nađena u Grčkoj.

U Solunu obavezno posetite crkvu svetog Dimitrija, zaštitnika Soluna.  Građevina je podignuta na ruševinama rimskog kupatila, gde je svetac bio u tamnici i prema legend, sahranjen. Prva ranohrišćanska crkva, sa drvenim krovom, bila je uništena požarom u 7. veku. Ponovo je izgrađena u istom obliku, ali nju je opet uništio požar iz 1917.godine. Restauracijom crkve pokušali su da očuva njen originalni oblik i ponovo je bila otvorena 1949.godine. Građevina predstavlja baziliku, prelepo dekorisanu freskama i mozaicima. Ispod oltara nalazi se kripta gde je sveti Dimitrije bio mučen. Nekada je ovde bio i izvor mira, aromatičnog ulja kojim su se bolesni vernici lečili. Danas je kripta preobraćena u muzej.

Pravi način da doživite Solun je poseta nekoj od brojnih taverni, uzerija ili kafića obojenih mediteranskim suncem i mirisom mora koji dolazi iz luke. Od jela se u tavernama služe jela jedinstvene lokalne kuhinje, riblji specijaliteti, ali i jela tradicionalne istočnjačke kuhinje. Najviše taverni se nalazi u centru grada, ali i duž Solunskog zaliva. Najlepše taverne smeštene su u višem, starijem delu grada, ali i u modernim delovima istorijskog centra grada (Ladadika u Milosu, u Vilka, ali i u Nea Krini), kao i na Aristotelovom trgu i trgu Elefterias. Posebni ugostiteljski objekti u Solunu su na daleko čuvene uzerije - nešto slično našim kafanama, gde se služi tradicionalno alkoholno grčko piće uzo. Iz bogate hotelske ponude Soluna izdvaja se hotel „Mediteranean palas“  sa 5 zvezdica gde noćenje s doručkom košta 90 evra.

Ano Poli ili Gornji grad je ono što je ostalo od Otomanskog Soluna. Ne propustite da obiđete i ovaj lokalitet i da uz prelepe stare, drvene kuće poređane po vijugavim, popločanim ulicama skroz do vrha grada, otkrijete skrivenu ljepotu i neke od lepših pogleda na Solun. Ano Poli, takođe sadrži neke od starijih i značajnijih gradskih crkava, koje srećom nisu oštećene u velikom požaru 1917. godine.

U galeriji pogledajte sliek prelepog Soluna.

Tekst: Žaklina Milenković 

LepaiSrecna Idealno mesto za ljubitelje istorije, noćnog provoda, šopinga, gastronomije, zbog čega se većina turista u Solunu oseća kao kod kuće.