SVETI JOVAN BOGOSLOV, DAN KADA POČINJU SVADBE: 3 predmeta žene ne treba da dotaknu po starom verovanju

Ovo su običaji koje pravoslavci poštuju!

Wikipedia

Sveti Jovan Bogoslov bio je, prema predanju, najdraži Hristov učenik. Od siromašnog ribara vera ga je dovela do učitelja i pisca jevanđelja, a poslednji je ostao da - uz Bogorodicu - stoji ispod Hristovog krsta. Tada je obećao da će je čuvati i služiti sve do njenog uspenija. 

Jovan Bogoslov bio je i učenik Jovana Krstitelja. Na tajnoj večeri sedeo je uz samog Isusa i samo njemu je on poverio da zna za Judino izdajstvo. Majku Bogorodicu mu je lično poverio na čuvanje.

Poživeo je duže od 100 godina i posvetio se prevođenju neznabožaca u hrišćanstvo. Sa nesalomljivom verom u Hrista, pripremio se za upokojenje i naložio svojim učenicima da mu pripreme grob u obliku krsta. Premda su ga u njega i sahranili, kada je grob otvoren kasnije, tela nije bila u njemu.

Srpska pravoslavna crkva posebno se seća ovog svetitelja dva puta u godini. Prvi put je to 9. oktobra kada se upokojio, a drugi put 21. maja kada je iz njegovog groba počeo da se - kako kaže verovanje - iz njegovog groba počeo da se širi čudesni prah koji je imao lekovita svojstva.

U narodu se čuva uspomena na ovog svetitelja, a žene na taj dan, iz poštovanja, ne uzimaju u ruke igle, makaze niti pletivo. I muškarci izbegavaju teške poslove, a stoka se pušta da odmara.

Premda se u Srbiji svadbe organizuju već kad prođe uskršnji post, mnogi čekaju da prođe i praznik Svetog Jovana Bogoslova da naprave svadbeno veselje.

 Izvor: Lepa&Srećna