MOLITVA ZA UPOKOJENE: Najlepši način da se odužimo onima koji više nisu s nama

Prema učenju Svetih Otaca, čitanje molitvi je velika duhovna korist za upokojene.

Shutterstock

Molitva za upokojene, pominjanje imena na proskomidiji, davanje milostinje, prinošenje koljiva za osveštavanje na parastosu, odnosno zrna pšenice, koje simbolizuje umiranje i vaskrsenje - sve su to načini da održimo sećanje na naše roditelje, braću, sestre. Kako je otac Tadej govorio - treba se prvo pomoliti za mrtve, pa tek onda za žive!

Molitva za upokojene

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju. Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Upokoj, Gospode, duše usnulih slugu Svojih i podari im Carstvo Nebesko! Amin! Bože, daj!

 Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životbornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitva svetog apostola Jakova

Gospode, Bože duhova i svakoga tela, seti se pravoslavnih, koje smo pomenuli i koje nismo, od pravdnog Avelja do danas. Upokoj ih u naselju živih u Carstvu Tvome, u krasotama Raja; u okrilju svetih otaca naših Avrama, Isaka i Jakova, odakle su iščezli i bolest i tuga i uzdasi; gde svetlost Tvoga lica neprestano svetli i sve osvetljava.

Kada bi se pred nama otvorio beskraj večnosti i kada bi smo mogli da susretnemo naše umrle, prva njihova reč upućena nama bila bi molba da se za njih molimo Bogu: O, koliko su nam potrebne vaše molitve; o koliko nam dobra one donose!

Spominjući nas u svojim molitvama, vi nam otvarate tajanstvena vrata, kroz koja nam ulazi svetlost, život, spokojstvo i radost!