Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnik koji slika vinom

Vredni kreativac Dragan Despotović iz Holandije stvara originalne poklone za ljubitelje božanskog napitka i cveća. Svoje drage osobe možete iznenaditi vinom prenetim na slike zahvaljujući talentu ovog mladog čoveka koji je svoje ...

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Skoro nikad ne radim samo jedan rad. Odaberem motive i krenem u avanturu. Potezi moraju biti precizni i brzi. Posle postavke jednog prelazim na drugi, pa treći, i tako redom, dok se prethodni ne osuše - objašnjava nam naš umetnik Dragan Despotović (49) koji sa porodicom živi u gradiću Bestu kod Ajndhofena u Holandiji - kako nastaju vinarele, tek jedno od njegovih dela.

Dragan je stvarao i trodimenzionalne objekte inspirisane arhitekturom starih holandskih gradova, instalacije, crteže na golfkartonu, a ideja da na slikama umesto boja upotrebi vino došla je spontano jer u radu često koristi neumetničke materijale. Ipak, glavni razlog nastanka vinarela, kojih trenutno ima više od sto, bili su razgovori sa bratom koji je pre osam godina u Srbiji počeo da gaji lozu i proizvodi vino.

- Motivi su portreti prijatelja, rodbine i meni dragih ljudi, najčešće sa čašom vina u ruci. Ima i pejzaža, a i slika drugih slikara koje mi se učine zanimljivim za rad u vinu. Za sada mogu da se kupe samo kod mene u ateljeu jer ih još nisam zvanično izlagao. Tehnika slikanja vinom je veoma stara, ali nažalost zaboravljena. Prijatelji i klijenti često naručuju slike i donesu vino kojim žele da slikam, tako da ima dovoljno i za sliku i za inspiraciju - kaže Dragan koji osim da njime slika, voli i da proba dobro vino.

- Uvek sam raspoložen za čašicu, a nezobilazna su mi vina iz bratovljeve vinarije Despotika. U Srbiji pijem isključivo domaća, a ovde u Holandiji još nema naših vina pa pijem ona iz Južne Amerike, kao i francuska i španska.

Dragan je diplomirao u klasi profesora Radoslava Tadića na Likovnoj akademiji u Sarajevu. U Srbiji je radio kao profesor istorije umetnosti u tri srednje škole u Prijepolju i izlagao na izložbama ULUS-a i samostalno. U Holandiji radi kao likovni umetnik, a od 2009. i kao docent na umetničkom institutu Piter Brojgel (Pieter Brueghel) u Fehelu i Bokstelu.

U našoj galeriji pogledajte umetničke radove ovog jedinstvenog slikara.

Tekst: Nenad Blagojević

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije