Praznik Časne Verige crkva slavi 29. januara kao dan apostola Petra, a njime se podseća na okove (verige) kojima je, po predanju, carev namesnik Irod okovao svetitelja.

Predanje kaže da se, u noći pre nego što su Svetog Petra izveli pred sud, u tamnici pojavio anđeo i da su okovi spali sami od sebe. Veruje se da se baš ove verige danas čuvaju u crkvi Svetog Petra u Rimu i da imaju veliku isceliteljsku moć.

U Srbiji su Časne Verige i krsna slava mnogih porodica. Za ovaj dan se vezuju razni običaji, pa je jedno od pravila da se ne rade teški poslovi. Međutim, u nekim krajevima se smatra da baš na Časne Verige, kad nije crveno slovo, valja spremiti kuću i pripremiti je za proleće. Po narodnom verovanju od Časnih veriga nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagreva zemlju.

Čest je i običaj da žene ipak poste u znak poštovanja Svetog Petra. Običaj je da se preko kućnog praga stavi lanac, kako bi se dom zaštitio od nesreće. Na ovaj dan ne valja putovati, a nije dobro ni kupovati ili šiti novo odelo, veruje se u narodu.

BONUS VIDEO:

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI! Kurir TV

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.