Brojne mušterije i sladokusci odavno su prepoznali trud koji Nebojša Milojić (50) iz sela Vlahovo, 27 kilometara od Svrljiga, ulaže u proizvodnju i kvalitet džemova od samoniklog divljeg voća. To je uvideo i žiri na Sajmu etno hrane i pića, koji je održan krajem novembra 2012. godine, kada je Nebojša osvojio prvu nagradu za džem od trnjine (šumska biljka plavih bobica i oporog ukusa) i ostale proizvode.

- Kada mi je posao sa trafikom propao, počeo sam da pravim džem. Sve što uberem prođe mi kroz ruke kako bih proverio da divlja životinja možda nije zagrizla plod ili da nema oštećenja - priča Nebojša koji u berbu, sa kofom u ruci, ide ujutru „kad opadne rosa”.

- Pravim džemove od šipurka, drena, trnjine, divlje kupine, divlje trešnje, crnog duda, divlje jagode, zove, crnog gloga i mešanog voća. Kuvam ih od čistog voća, ali pošto kupci traže da bude slađe po želji dodam šećer - kaže Nebojša kojem i sinovi i supruga kad mogu pomognu u berbi i pripremi.

Nenad Blagojević