Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice u crkvenom kalendaru obeležena je crvenim slovom. Proslavlja se svakog 28. avgusta po gregorijanskom kalendaru i jedan je od najvećih hrišćanskih praznika.

Ovaj praznik slavi se u pomen Presvete Bogorodice, tačnije dan Uspenja Presvete Bogorodice, kada je ona "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

U Srbiji se ovaj praznik smatra danom svih žena i majki. Vernicima se preporučuje da na ovaj dan ne obavljaju kućne poslove, što naročito važi za žene.

zena siri ruke 0176990066
Profimedia 

Na Veliku Gospojinu nije dobro ništa raditi rukama ili započinjati nov posao, a do današnjeg dana treba završtiti sve letnje poslove u polju.

Prema verovanju Srba, Presveta Bogorodica je zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

Veruje se i da bilje i trave koji su ubrani na ovaj dan imaju lekovita svojstva. Obično se beru borovnice i lekovite trave, a veruje se da će one doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

zena u livadi.jpg
Shutterstock  

U nekim delovima Srbije veruje se i da boja sastrugana sa ikone Presvete Bogorodice, ako se popije pomešana sa vodom, leči mnoge ženske bolesti.

Na Veliku Gospojinu širom Srbije održavaju se vašari i sabori, a najpoznatiji i najveći je onaj u Novom Bečeju. Takođe, veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslave crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Izvor: Lepa&Srećna