Septembar se oprašta od nas uz pravo jesenje vreme. Taman nas je uljuljkao u toplotni talas tokom kojeg su temperature prelazile 30 stepeni, samo da bi se od nas oprostio uz oluje i jesenje temperature koje su prethodnih dana maltene za zimske kapute. Stigla je prognoza za oktobar i čini se da ova 2020. godina malo hoće da nam se iskupi za sve što smo u njoj preživeli.

Prognoza za oktobar

Od prvog dana oktobra pa sve do samog njegovog kraja čeka nas prijatno vreme. Temperatura će se skoro čitavog meseca kretati oko prijatnih 20 stepeni, a iako treba da budemo spremni na oblačnost čini se da će biti manje kiše nego što to jesenja tradicija nalaže.

Temperatura će gotovo svakodnevno biti od 12-25 stepeni Celzijusa uz mestimično oblačno vreme. Pojedinim danima će biti kiše ali ni nalik ovom hladnom septembarskom nizu.

VREMENSKA PROGNOZA ZA VIKEND I NAJAVA ZA OKTOBAR 2020: očekivane temperature i padavine do 5. oktobra 2020. godine
Print skrin / RHMZ 

Prvi vikend oktobra i dalje će biti varljiv

Nakon oblaka, kiše i svežijih temperatura tokom radnih dana, prvi oktobarski vikend doneće jako južno strujanje, pa bi, prema rečima meteorologa Marka Čubrila maksimumi u nekim mestima mogli da budu i oko 30 stepeni.

Subota

Prvog dana vikenda očekuje se pretežno sunčano vreme širom naše zemlje. Najniže dnevne temperature biće između 10 stepeni u Prištini do 15 u Kragujevcu. Minimalna dnevna temperatura u Beogradu biće 14 stepeni.

Kako navodi Čubrilo, maksimumi će negde, posebno na zapadu Srbije biti i oko 30 stepeni Celzijusa, a svakako će se kretati od 25 do 29.

- Subota će biti veoma vetrovita, nad većim delom Jadrana, posebno nad severnim i srednjim jugo će imati olujne, a posle podne na kratko i orkanske udare ponegde, dok će u košavskom području, posebno nad Banatom i jugom Bačke jugoistočni vetar imati udare i do 25m/s - smatra meteorolog.

Nedelja

Drugi dan vikenda donosi preokret, svežiju temperaturu, ali i padavine. Minimalne dnevne temperature kretaće se između 13 na Zlatiboru i 19 u Kragujevcu.

- Hladan front će u toku noći ka nedelji i u nedelju tokom pre podneva zahvaiti veći deo regiona donoseći kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove, slabljenje i prestanak južnog vetra, koji bi na severu prolazno okrenuo na severozapadni smer. Ukoliko ovakva dinamika kretanja fronta ostane u nedelju već svežije uz maksimum uglavnom od +19 do +23, samo na krajnjem istoku do oko +26 stepeni Celzijusa.

Naredne nedelje očekuje nas nestabilno vreme sa povremenom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, ali ne i hladno vreme.

Izvor: Blic