Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRANJE NA KORONA VIRUS U PRIVATNIM LABORATORIJAMA: ovo je uslov da bi mogli da rade sa opasnim virusom

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je 15. jula 2020. godine da je sedam privatnih laboratorija u Srbiji podnelo zahtev i čeka odluku da li će i u njima moći da se rade testiranja na korona virus.

"Nama je svaka zdravstvena ustanova, laboratorijska, koja može da radi ovakvu vrstu testiranja i više nego dobrodošla.

I od samog počertka su privatne zdravstvene ustanove bile pozivane da nam se priključe, ali moraju da ispune makar minimalne zahteve sa aspekta biosigurnosti i biobezbednosti, tako da se uzme u obzir i infektivnost agensa, njegov potencijal da se prenosi na laboratorijske radnike, zatim na opštu populaciju kao i da li postoji neka specifična zaštita u slučaju inficiranja, pre svega, laboratorijskih radnika", rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li će se uskoro brza i serološka testiranja moći da se rade i u privatnim laboratorijama.

Ona je navela da, imajući u vidu da korona virus ima visok stepen i infektivnosti i mogućnosti prenosa i na laboratorijske radnike i izvan populacije, u tim ustanovama mora da postoji "maksimalan stepen predostrožnosti", te da sve laboratorije moraju da imaju "makar biosigurnosni nivo 2+ ili tri".

Izvor: B92

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije