Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORONA VIRUS - SITUACIJA U SRBIJI 14. APRIL 2020: 533 zdravstvena radnika inficirana, epidemija može da se  promeni svakog dana

  Izvor: Foto: Shutterstock

Testiranjezdravstvenihradnika prvi je prioritet u otkrivanju zaraženih korona virusom u Srbiji, piše Lepa&Srećna.

Do 14. aprila 2020. godine ukupno je testirano 4936 lekara i medicinskih sestara i kod 533 njih je potvrđeno prisustvo virusa. Uz to, 1062 njih čeka rezultat testiranja.

Ove podatke je iznela dr Darija Kisić Tepavčević na konfenrenciji za medije koju je u 15h direktno prenosio RTS.

Zdravstveni sistem Srbije je pod velikim pritiskom.

Na njega dodatno utiču i pojedinačni incidentni slučajevi kakvo je otkrivanje 140 štićenika Gerontološkog centra u Nišu koji su sada svi smešteni u bolnicu. Tako je sada u ovom gradu 377 pacijenata hospitalizovano, dok je 391 pacijent sa lakim simptomima u privremenim bolnicama.

"Na respiratoru je 18 pacijenata u ovim bolnicama i svi su u rizičnom stanju", naglasio je dr Predrag Kon. "I dalje se obezbeđuje rad, infektolozi iz Vojne bolnice u nišu nadoknađuju upražnjena mesta. Opšta bolnica u Leskovcu postaje kovid bolnica."

Republici Srbiji je do 15 časova 14. aprila 2020. godine registrovano ukupno 4.465 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.440 osoba od kojih je 411 pozitivno.

Hospitalizovano je 3.006 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 131 pacijent.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 23.398 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je 9 osoba, sedam osoba muškog i dve osobe ženskog pola, a prosek njihovih godina je 68,6 godina.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 94.

Smrtnost u ovom trenutku iznosi 2,1 odsto.

Dr Predrag Kon je odgovorio na pitanja medija o svojoj reakciji na Fejsbuku i poruci koju je objavio 14. aprila. On je objasnio da odustaje od povlačenja.

Povezane vesti

"Bio sam izložen kritikama i napadima ne samo mene već i celog stručnog tima", rekao je dr Kon. "Taj nivo bezobrazluka je prevazišao ono što bi moglo da se prihvati i zato sam napisao da moje mesto treba da preuzme onaj ko to može bolje da radi.

Uz to, duboko me je pogodila i molba Sinoda Srpske pravoslavne crkve koja potpuno negira sve ono što je bio naš dosadašnji pokušaj da se spase život.

Smatrajući da je nerazumevanje u javnosti otišlo do te mere, procenio da je vreme da se sklonim. Međutim, danas sam bio na sastanku kod predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Da nije tako snažne podrške predsednika i vlasti ove zemlje, ne bismo bili u stanju ništa da uradimo osim da pričamo. To može da politizuje ko kako hoće, ali to je tako."

Na pitanje medija o procenama daljeg razvoja epidemije, dr Kisić Tepavčević je izjavila da epidemiološka kriva  pokazuje koliko pojedinačni incidentni slučajevi mogu da promene situaciju iz dana u dan.

Ona je zato podsetila da je ovo opomena kako ne smemo da se opustimo i pokazuje šta može da se desi ako ne sprovodimo sve mere.

Što se tiče zahteva za dozvole za kretanje za osobe sa autizmom, ona je rekla da je određen nezavisni termin za sve roditelje sa decom koji imaju zastoj u razvoju a naročito onu sa poremećajem u spektru autizma i on će biti svakim danom od 18 do 20 časova.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije