Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE IZDRŽATI KORONA VIRUS: hitno zaposleni lekari i sestre, ima dovoljno slobodnih respiratora

  Izvor: Foto: Zorana Jevtić

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu trenutno se leči 81 pacijent oboleo od korona virusa, od kojih je osam na respiratoru, izjavio je 7. aprila 2020. godine direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin i dodao da u svakom momentu na toj klinici ima oko 20 mesta za prijem novih pacijenata.

Ašanin je kazao da je na Infektivnoj klinici od početka epidemije u Srbiji primljeno oko 2.700 pacijenata, a da se dnevno pregleda između 130 i 160 pacijenata iz raznih krajeva.

''Do sada su na Infektivnoj klinici hospitalizovana 472 pacijenta, a 1.150 smo uputili u kliničko-bolničke centre'', kazao je Ašanin u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

Na pitanje da li je virus COVID-19 ušao u KCS, Ašanin je kazao da je to nemoguće izbeći, ali da je do sada na 23 klinike, koliko ih je u okviru te ustanove, registrovan jedan, dva ili nekoliko pojedinačnih slučajeva.

''Urgentni centar, recimo, svakodnevno prima pacijente sa raznim urgentnim tegobama i može da se desi da se 'provuče' neko ko je zaražen korona virusom. Iz jednog takvog kontakta može da se desi zaražavanje naših zdravstvenih radnika, ali to držimo na nivou pojedinačnih slučajeva'', rekao je Ašanin.

  Izvor:

Dr Milika Ašanin / foto: Dragana Udovičić

ZDodao je da je u KCS do sada testirano 139 zaposlenih, od kojih je petoro bilo pozitivno na COVID-19, a da su u izolaciji bila 52 zdravstvena radnika po povratku iz inostranstva.

Ašanin je naglasio da je medicinsko osoblje u KCS apsolutno zaštićeno i da u toj ustanovi ima dovoljno zaštitne opreme - maski, jednokratnih mantila, kombinezona, vizira, kaljača...

Upitan koliko je zdravstveni sistem opterećen i može li da izdrži naredne nedelje koje će biti najudarnije, Ašanin je kazao da bi Srbija bila u velikom problemu da vrh države nije preduzeo određene korake, da nisu prošireni bolnički kapaciteti i nabavljeni respiratori.

''Mi smo stalno jedan korak ispred. Dok nam se jedna bolnica puni, imamo jednu potpuno slobodnu, a jednu u pripremi. U KBC Dragiša Mišović trenutno imamo desetine slobodnih respiratora i to nam uliva ogromnu sigurnost'', naglasio je direktor KCS.

Ašanin je rekao da je Ministarstvo zdravlja toj ustanovi dozvolilo da po hitnom postupku zaposli 80 lekara, među kojima 10 anesteziologa, 10 infektologa i 20 pulmologija, kao i 150 medicinskih sestara.

''Na taj način smo osnažili svoje osoblje i mogli smo da naše lekare šaljemo kao ispomoć drugim bolnicama i kliničkim centrma u Srbiji. Sutra će 18 naših medicinskih sestara otići u KBC Dragiša Mišović, gde smo do sada poslali 44 sestre'', rekao je Ašanin.

Naglasio je da su u KCS angažovani svi lekari, da su na Klinici za pulmologiju prebačeni internisti i endokrinolozi, a na Infektivnu kardiolozi, gastroenterolozi.

''Samo na takav način i sa timskim duhom možemo da se izborimo sa ovom pošasti.

Sve zdravstvene ustanove u Srbiji zajedno sa državanim vrhom prave dobru branu od pošasti koja nas je napala. Pokrenuta je cela jedna armija i za sada jako dobro i organizovano funkcionišemo'', naveo je Ašanin.

Izvor: Kurir.rs / Tanjug

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije