Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KINESKI STRUČNJACI PREDLAŽU OVE MERE ZA SPAS SRBIJE OD KORONA VIRUSA: počinju masovna testiranja, svi pacijenti moraju da se leče

  Izvor: Foto: Kurir

Srbija će početi sa masovnim testiranjem na korona virus, piše Lepa&Srećna.

Ovo je najavio predsednik Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima u direktnom prenosu preko RTS-a, 23. marta 2020. godine uveče.

Ovo je prva među medicinskim merama koje je je krizni štab Srbije za borbu protiv epidemije doneo uz podršku medicinskih stručnjaka iz Kine.

Povezane vesti

Naime, šest medicinskih stručnjaka iz provincije Guandong stiglo je u subotu 21. marta 2020. godine da bi pomoglo Srbiji da se izbori sa epidemijom korona virusa.

U ovoj kineskoj provinciji živi 115 miliona stanovnika, a do 23. marta 2020. godine u Guandongu je od korona virusa obolelo 1413 ljudi. Ukupno je bilo 8 smrtnih slučajeva.

Broj pacijenata u Srbiji se povećava iz dana u dan, ali naša borba za sada nije bila dovoljno agresivna. 

"To je kao da imate gangrenu na nozi pa uspešno odsecate po pola milimetra te gangrene na nozi, a s druge strane nam gangrena odnosi još milimetar ili milimetar i po noge", rekao je Vučić. Tako svakog dana imamo "uspešnu operaciju", ali će se na kraju izgubiti cela noga i život.

"Od sada će testiranjem biti obuhvaćeno što više ljudi i svi zaraženi će biti tretirani. Cilj je da posle toga organizam biti apsolutno zdrav", rekao je Vučić.

Povezane vesti

Kako će svi zaraženi korona virusom biti lečeni?

Svi koji su sada u samoizolaciji biće strogo nadzirani i policija će tu odigrati ključnu ulogu strogom kontrolom.

Kazne za sve koji izrečenu sanitarnu meru samoizolacije prekrše biće između 3 do 12 godina zatvora jer ugrožavaju hiljade drugih ljudi.

Lakši bolesnici biće smeštani u objekte u kojima će moći da brzo ulaze i brzo izlaze, a njihova bolest će biti praćena od početka do kraja. 

Srednje teški bolesnici biće smešteni u kapacitete u kojima može da im se pruži terapija medikamentima i podrška takozvanim neinvazivnim respiratorima.

Najteži bolesnici biće na najozbiljnijim, kliničkim respiratorima, uz odgovarajuću terapiju.

Prema Vučićevim rečima, kineski stručnjaci su potvrdili da se u lečenju pacijenata obolelih od virusaCOVID-19 najbolje pokazao hlorokin. Nikakve kombinacije nisu imale bolje efekte.

Povezane vesti

Mora se obezbediti striktna izolacija svakog obolelog. To moramo da postignemo. Ako ne uspemo, imaćemo ono što se dešava u Italiji.

"Za nas je od presudnog značaja da naši lekari izdrže", rekao je predsednik.

  Izvor: Foto: Kurir

ŠTA ZNAČI MASOVNO TESTIRANJE 

Kod svakog potvrđenog slučajeva zaraze moraće da idu na testiranje i oni koji su s njima bili u kontaktu.

Svi zaraženi virusom, uključujući i one koji imaju blagu kliničku sliku biće smešteni u bolnicu ili prilagođenim kapacitetima u drugim objektima.

Tekst: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije