Baba Vanga je bila čuvena proročica sa Balkana, a njena verovanja i danas se prenose u mnogim narodima, piše Lepa & Srećna.

Neki od ovih saveta su već poznati u vrlo sličnom obliku, ali baba Vanga je imala, navodno, i dopune o tome kako da se već učinjena šteta popravi i kuća i porodica zaštite od gubitka.

1. Zaštita kuće i privlačenje sreće su najvažniji

Najvažnije je bilo, prvo, sačuvati kuću od zla i loših ljudi, pa da bi se oni uopšte sprečili da uđu, treba okačiti iznad vrata dve ukrštene grančice zove. Ovo dobro znamenje, veruje se, privlačiće sreću u kuću.

2. Imetak treba poštovati

Na stolu nikad ne valja ostaviti nepojedeno parče hleba ako želite da sačuvate sreću, govorila je baba Vanga. Čak ni suvo parče hleba ne valja baciti, jer se time baca imetak iz kuće.

Suvo parče hleba treba izdrobiti i njime nahraniti ptice ako nemate svojih životinja u domaćinstvu koje biste mogli da nahranite.

3. Novčanik treba dobro čuvati

Kad kupite novi novčanik, stavite u njega neki vredan, zlatni nakit - prsten, privezak ili lančić. On će privlačiti novac i obilje. U novčaniku je dobro držati listić nane ili komadić cimeta. Ova znamenja, takođe, privlače novac.

4. Verovanja vezana za ogledalo

Ako se desi da razbijete ogledalo, valja se isprskati ga vodom, a onda zakopati u zemlju.

Ako ogledalo stoji u sobi gde je duže vremena živela bolesna osoba ili se dešavalo da izbije žučna svađa, valja se isprskati ogledalo osvećenom vodicom i izbrisati ga.

5. Sudovi uvek treba da budu uredni

Ne valja se jesti iz naprslog posuđa ako ne želite da rizikujete uspeh, blagostanje i i prosperitet - oštećeno posuđe privlači nesreću, život vam će biti oštećen, takođe, navodno je govorila baba Vanga.

Bolje je baciti takav sud, čak ako je samo ivica naprsla.

Izvor: Lepa & Srećna