Pakleno vreme sa izuzetno visokim temperaturama obeležilo je prvu nedelju jula 2019. godine, ali se već od druge nedelje jula očekuje znatno svežije temperature.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda nešto niže temperature biće 6. jula i 7. jula 2019. godine, dodatno osveženje sledi nam i u toku naredne sedmice.

- Do kraja dana 5. jula na području naše zemlje zadržaće se pretežno suvo i sunčano vreme, dok su u toku noći ponegde na jugu i jugozapadu mogući pljuskovi sa grmljavinom - kaže meteorolog Đorđe Đurić i dodaje da će na severu Srbije biti razvoja oblaka, ali bez kiše.

5. jula možemo očekivati maksimalnu dnevnu temperaturu od 25 stepeni na severozapadu, do 33 na jugoistoku.

U petak 5. jula zadržaće uglavnom pretežno sunčano vreme sa najvišim temperaturama od 29 do 32 stepena. Razvoj oblačnosti moguć je jedino na jugu Srbije.

Za vikend 6. i 7. jula ostaje veoma toplo, s tim što će temperature u nedelju biti za dva do tri stepena više nego u subotu. Ipak, sam finiš prve radne nedelje u julu obeležiće novo rashlađenje.

- U nedelju posle podne najpre u severozapadnim delovima Srbije očekuje se osveženje u vidu pljuskova, koje će se tokom noći proširiti na ostale predele - navodi Đurić i kaže da će na jugu i jugoistoku biti suvo.

On ističe da ćemo drugu sedmicu jula dočekati svakako svežije vreme koje će se zadržati tokom svih sedam dana.

- U noći između ponedeljka i utorka, 8. i 9. jula uslediće novo naoblačenje sa kišom, ponegde sa mogućom grmljavinom i kratkotrajnim vremenskim nepogodama - kaže naš sagovornik.

Maksimalne temperature za početak sedmice koja je pred nama kretaće se od 23 na severozapadu zemlje, do 31 na jugoistoku.

Novi vreli talas nije na vidiku, kako kaže meterolog Đorđe Đurić, te živa u termometru neće prelaziti 30. podeok u narednih desetak dana.

U narednim danima prognozirani su veoma visoki nivoi UV zračenja. Normalan stepen zračenja je do pet, a danas kao i narednih dana UV indeks kretaće se uglavnom od 9 do 10, što se smatra vrlo visokim, te je vrlo bitno da se građani čuvaju od direktnog izlaganja suncu.

U nedelju će na Kopaoniku UV indeks iznositi 11, što spada u ekstremno visoko zračenje! Visok nivo UV zračenja može izuzetno loše da utiče na zdravlje, a osim opasnih opekotina može da dovede i do raka kože, oštećenja očiju, pada imuniteta...

Tekst: M. Marković

Izvor: Blic