Visoke temperature već nekoliko dana prisutne su u našoj zemlji, ali 1 i 2. jula prava tropska uvertira, sa maksimalnom temperaturom od 37 stepeni. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na velike vrućine za 1. i 2. jul 2019. godine.

- U narednih nekoliko očekujemo visoke temperature koje neće prelaziti 38 podeok, a očekuje se kratkotrajna kiša koja neće uticati na poremećaj ravnoteže toplog i sunčanog vremena - kaže meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella"

Od 1. jula smo bili svedoci osetno toplijih temperatura u odnosu na prošle dane, pri čemu se maksimalna dnevna temperatura kretala od 32 do 37 stepeni u nekim delovima Srbije. Prosečna temperatura zadržala se na 35 podeoku.

- U utorak 2. jula će biti još toplije sa temperaturama od 33 do 37 stepeni, ali usled oslabljenog hladnog fronta koji dolazi sa severozapada doći će do pojave nešto jačeg vetra. U nekim delovima Srbije temperatura može dostići i 38 podeok - rekao je Đurić.

Jutarnja temperatura biće od 15 do 23 stepena, a najviša dnevna od 34 do 39 stepeni. Tokom noći u pojedinim delovima grada moguć kratkotrajni pljusak sa grmljavinom.

U sredu se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a maksimalna temperature kretaće se od 28 na zapadu do 36 na istoku i jugoistoku Srbije.

Nakon kiše i priliva hladnijeg vazduha, može se očekivati osveženje, ali neće postojati indicije za znatnije zahlađenje i dugotrajnije pljuskove ove nedelje.

Do 5. i 6. jula 2019. godine veći deo dana pretežno sunčano i toplo sa ređom pojavom kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

6. jula 2019. godine posle podne i uveče naoblačenje uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, sa manjim padom temperature, najpre na severu i zapadu, a od nedelje nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinama i u ostalim krajevima.

Na sledećoj strani pročitajte kakva je prognoza za leto!

PageBreak

Ovog leta očekuje nas izuzetno toplo vreme, ali temperature neće biti izrazito više u odnosu na poslednjih sedam decenija.

- U julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni - kaže Đurić.

Što se tiče padavina, biće ih prosečno za to doba godine.

Preventiva i zaštita

Uprkos tropskim i nesnosim vrućinama, dnevne aktivnosti zahtevaju da prođu neometano. Samim tim, veoma je bitno da se pridržavamo nekih osnovih pravila kao što su uzimanje dosta tečnosti, pod tim se misli na vodu ili limunadu, poželjno je izbegavanje napitaka koje sadrže kofein ili alkohol, jer dovode do dehidracije.

Savet lekara je boravak u klimatizovanim prostorijama sa optimalnom temperaturom između 24-26 stepeni, nikako se ne preporučuje ispod 20 stepeni, kao što to mnogi rade.

Nošenje pamučne, lanene ili odeće od prirodnih materijala koja nije strogo pripijeno, kako bi telo moglo da se rashlađuje.

Za ljude koji rade na otvorenom, obavezne su kreme za visokim zaštitnim faktorom, koji štiti od uva i uvb zračenja. Preporučuje se mazanje 30 minuta pre izlaganja suncu, kao i ponavljanje nakon svakom intezivnijeg znojenja ili brisanja peškirom.

Tekst: T. B

Izvor: Blic/Tanjug