Olujno nevreme koje je u noći između subote i nedelje, 22. i 23. juna 2019. godine pogodilo Hrvatsku stiglo je i u našu zemlju, najpre do Bačke i Banata, a potom i do Beograda. Za svega nekoliko sati sručila se velika količina kiše, a vetar je čupao granje i drveće. Nepogode su moguće su još u ponedelja i utorak 24. i 25. juna, nakon čega nam sledi otopljenje i paklenih 35 stepeni, najavljuju meteorolozi.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje cele Srbije na obilne pljuskove s gradom, zaključno do 25. juna, kada će se situacija stabilizovati.

Takođe, prethodnih dana na snazi je bio i crveni meteoalarm, kao znak za "opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokavati veliku materijalnu štetu".

Meteorolog "Veder tu ambrele" Đorđe Đurić rekao je da je olujni talas najviše zahvatio Vojvodinu i Beograd, ali da će se do srede proširiti i na ostatak Srbije:

- U Vojvodini i u Beogradu juče je bilo jakih lokalnih nepogoda praćenih grmljavinom i pljuskovima, a u kratkom intervalu palo je oko 35-40 litara kiše po metru kvadratnom. Jedino je jug Srbije ostao suv, međutim, do srede će se padavine proširiti na celu Srbiju.

On je naveo i da se za danas takođe očekuje promenljivo i nestabilno vreme, kao i da ima uslova za jake lokalne grmljavinske nepogode. Ipak, navodi da je "glavnina bila u subotu i nedelju, pa ove padavine neće biti snažne kao prethodnih dana".

Što se tiče temperature, one će biti malo niže, ali se očekuje sparno vreme, pa hronični bolesnici moraju voditi računa.

Od srede 26. juna nam stiže suvo vreme, međutim, sa naglim porastom temperature, koja će se kretati do vrelih 36 stepeni:

- Od srede se očekuje postepena stabilizacija atmosfere, biće sunčano i veoma toplo. Četvrtak će biti najtopliji dan i temperatura će dostići 36 podeljak, što je posledica vrelog talasa koji je zahvatio Evropu, a najviše Francusku, Španiju i zemlje Beneluksa - kaže meteorolog Đurić.

U petak će biti preko 30 stepeni, sa ređom pojavom pljuskova. Vikend će biti lep, sunčan, topao i stabilan.

Brojke

40 litara kiše po kvadratnom metru palo u nekim delovima Srbije

36 stepeni je maksimalna temperatura sledeće nedelje

U ponedeljak i utorak nestabilno vreme

Šta je meteoalarm

ZELENI - Ne zahteva se posebna pripravnost

ŽUTI - Vreme može biti opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku

NARANDŽASTI - Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje

CRVENI - Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Tekst: M. Vujović

Izvor: Kurir