U Srbiji se zadržava nestabilno vreme sa čestom pojavom pljuskova i grmljavina, uz mogućnost kratkotrajnih vremenskih nepogoda, objavio je RHMZ.

Meteorolozi prognoziraju promenljivo oblačno, toplo i nestabilno vreme, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom posle podne i uveče, intenzivnijim na severu zemlje gde su ponegde moguće i kratkotrajne vremenske nepogode.

Ako ste se prošlog vikenda 25. i 26. maja 2019. godine, nakon sunčanog i toplog vremena koji su mnogi iskoristili za odlazak na omiljena izletišta, ponadali da nam je konačno leto na pragu, prevarili ste se.

Naime, ove nedelje opet treba da pripremimo kišobrane, ali i nešto topliju garderobu, pošto će sa kišom uslediti i ponovni pad temperature, koji će potrajati narednih par dana.

- Pod uticajem smo ciklona koji dolazi iz pravca Tirenskog mora i sa sobom sa juga donosi oblake i dotok vlažne vazdušne mase, te u nekim krajevima zemlje pada lagana kiša - ističe meteorolog Đorđe Đurić.

Temperatura je u blagom padu, a do kraja dana mogući su pljuskovi sa grmljavinom, koji će biti manjeg obima i lokalnog karaktera.

- Jutro i prepodne ove nedelje je karkterisalo suvo vreme, dok su tokom dana bili lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Dani su bili sparni i relativno topli - kaže Đurić.

Kraj sparnom vremenu došao je u četvrtak 30. maja 2019. godine, kada je sa severozapada stigla sveža vazdušna masa koja je donela promenljivo vreme. Temperatura se od tada kreće od 12 do 16 stepeni.

Pad temperature nastaviće se i krajem vikenda, do 2. juna 2019. godine. Petak 31. maj 2019. godine je najsvežiji dan, temperature će se kretati od 14 do 22 stepena, a kišovito će biti i u subotu, 1. juna 2019. godine.

- Krajem vikenda, u nedelju 2. juna, očekuje nas nešto toplije vreme, sa mogućim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Temperature će narednih dana biti nešto ispod proseka za ovo doba godine - zaključuje Đorđe Đurić.

Izvor: Blic