Kiša sa olujnim pljuskovima, obilne padavine, porast vodostaja reka i temperatura niža od prosečnih vrednosti za ovo doba godine, očekuju nas tokom nedelje koja je pred nama, te ćemo umesto sunčanih majskih dana morati da se "izborimo" sa kišom i prilično niskim temperaturama.

Sunčani vikend i toplo vreme kratkog su daha, te će vremenska prognoza već od ponedeljka 13. maja 2019. godine, doneti kišu i hladnije vreme.

- Ciklon koji se polako pomera od Đenovskog zaliva ka Srbiji donosi topao vazduh zbog čega je i temperatura tokom vikenda bila u porastu, ali nas ipak u narednoj nedelji očekuje obrt. Pognozira se sve više oblaka i pljuskova sa grmaljavinom, te će "loše" vreme trajati do četvrtka. Dobra vest je da narednog vikenda možemo očekivati stabilizaciju vremena i sunčane intervale - kaže meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umrella".

Promena vremena na teritoriju naše zemlje dolazi već pri kraju dana 13. maja, te nas u ponedeljak uveče na jugu i zapadu zemlje očekuju pljuskovi sa grmljavinom.

- Oblačnost će se tokom noći proširiti ka ostalim delovima zemlje gde će biti obilnijih padavina, a u ponedeljak nas u celoj zemlji očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa kišom i pljuskovima - objašnjava Đurić.

Za ponedeljak 13. maja se prognozira da najniža dnevna temperatura bude oko 10 stepeni, dok će najviša dnevna doći do 22 stepena Celzijusa.

Prema rečima meteorologa, kišni oblaci koji se trenutno iznad naše zemlje kreću se ka jugu, te će još neko vreme uticati na vreme snižavajući temperaturu vazduha i donoseći padavine.

- U utorak 14. maja se očekuje kiša koja će biti najobilnija na zapadu zemlje, a temperatura će se kretati između 14 i 19 stepeni Celzijusa - objašnjava Đurić.

Sredinom nedelje sunčani intervali će se ponovo vratiti na nebo iznad naše zemlje, ali će ipak preovlađivati kiša i oblaci.

- U sredu 15. maja će biti više sunca, ali će te suve periode tokom dana prekidati kiša i pljuskovi. Temperatura će se kretati između 15. i 21. stepena - navodi Đruić.

Četvrtak i petak biće rezervisani za vreme slično onom u sredu, te će biti oblačno, ali suvo sa povremnim sunčanim intervalima.

- U petak dolazi do neznatnog povišenja temperature, te će se živa u termometru kretati između 18 i 24 stepena Celzijusa. Očekujemo i vše sunca, a manje padavina - ističe meteorolog.

Za razliku od Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojima se pored kiše i olujnog vremena i očekuju i veoma niske temperature za ovo doba godine, u Srbiji neće biti znatnijeg zahlađenja sem povremih pljuskova sa grmljavinom.

Tokom vikenda proleće će nam se nakratko vratiti, te nas očekuju sunce i povišena temperatura.

- Predstojeći vikend od 18. do 19. maja 2019. godine je uvod u lepo vreme i prave majske temperature, te tokom naredne nedelje od 20 do 26. maja 2019. godine očekujemo temperature oko 25. podeoka i lepo vreme, kao i konačnu stabilizaciju vremena - zaključuje Đurić.

Tekst: M. Vranić, A. Milutinović

Izvor: Blic