Svi koji planiraju produženo praznovanje u prirodi tokom uskršnjih i prvomajskih neradnih dana 2019. godine, zasigurno se nadaju lepom vremenu, a kako se prema trenutnoj prognozi čini: očekuju nas topli dani, ali i red kiše, red sunca.

Neradni dani oko Uskrsa jesu 26, 27, 28. i 29. april 2019. godine (od petka do ponedeljka), a za Praznik rada, 1. i 2. maj 2019. godine (sreda i četvrtak). Mnogi će se potruditi da "premoste" i taj utorak, pa da mogu da povežu neradne dane i organizuju mini-odmor. Imajući u vidu da će biti toplo, vremenski uslovi za sada deluju povoljno, ali biće i kiše, maltene svaki drugi dan.

Kako se može videti na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), odnosno prema grafikonu koji ilustruje mesečnu prognozu vremena, za Veliki petak (26. april) u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, očekuju se kiša i grmljavina, ali i toplo vreme: u Beogradu i Nišu do 22, Novom Sadu i Kragujevcu do 18 stepeni.

Vetar, kiša, pa čak i sneg, prognozirani su na Kopaoniku za Veliki petak, a temperature će se kretati od -3 do 10 stepeni tokom tog dana.

Međutim, već sutradan, na Veliku subotu, kao i za sam Uskrs, vreme će u svim navedenim gradovima, pa i na Zlatiboru i Kopaoniku, biti za koji stepen toplije i bez grmljavine i padavina, ukazuje grafikon RHMZ-a.

Dan nakon Uskrsa svuda će biti kišovit, očekuje se i grmljavina, a temperatura će bitiu blagom opadu u odnosu na prethodne dane, ali i dalje sasvim toplo.

Utorak, 30. april 2019. godine, biće suv, a temperature će ponovo biti u porastu.

U pitanju su najnoviji podaci, ažurirani juče, međutim, napominje se da je je prognoza orijentaciona.

Na sledećoj strani pročitajte prognozu za maj!

PageBreak

Kada su u pitanju vremenski uslovi tokom maja, možemo se osvrnuti na sezonsku prognozu RHMZ-a, gde se navodi da će ovaj mesec biti vlažan i topao u okvirima proseka, te da se mogu očekivati majske kiše.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, za oko pola stepena, navodi se u sezonskoj prognozi. To znači da se za Beograd i širu okolinu predviđa srednja minimalna temperatura vazduha od 13,6, a srednja maksimalna oko 24, 4 stepena Celzijusa.

"Mesečna suma padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 50 mm", piše u izveštaju.

Iako naglašava da je za precizne prognoze još uvek rano, Đorđe Đurić, meteorolog Weather2Umbrella, kaže da je za period oko 1. maja karakteristično prijatno toplo vreme od oko 20 do 25 stepeni, a ponekad čak i sparno. Mogući su uobičajeni prolećni kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, obično popodne i predveče.

- To su prosečni vremenski uslovi za ovaj period, naravno, ukoliko ne naiđe neko ozbiljnije zahlađenje. Tako je prošle godine oko Uskrsa bilo veoma toplo, to je bio najtopliji april od kad se vrše merenja. S druge strane, koju godinu ranije, u istom periodu je u Ivanjici padao sneg.

Ipak, prema trenutnim podacima, kaže on, nema na vidiku zahlađenja niti tropskih talasa, te, sve u svemu, možemo očekivati tipično prolećno vreme. Dakle, promenljivo.

- Pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom karakteristična je za taj period. Prosečna minimalna jutarnja temperatura u Beogradu za kraj aprila je oko 11 stepeni, a prosečna dnevna 22, 23 stepena - zaključuje Đurić.

Tekst: M.M.

Izvor: Blic