Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI ZA ČISTI PONEDELJAK: 5 stvari koje treba uraditi na početku Vaskršnjeg posta za zdravlje u porodici i obilje u kući

Na dan početka Vaskršnjeg posta, pravoslavci poštuju običaje koji su osmišljeni kako bi se prizvao napredak i blagostanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na dan početka Vaskršnjeg posta, na Čisti ponedeljak, u kući ne bi trebalo da se "pali vatra", jer žene ništa ne kuvaju, jede se ranije pripremljena hrana.

Muškarci, običaj kaže, treba da se uzdržavaju od hrane i to do prvog mraka.

Povezane vesti

Dobro je da se danas očisti kuća, deca ošišaju, a odrasli i obriju. Za dobar napredak poslova, neka se započnu veliki poslovi.

Žene na selu odlaze na njive i bacaju žito da bi usevi bili bez korova i kukolja. Ranije domaćice nisu prele niti dozvljavale da se jede kašikom kako ptice ne bi napadale prinose.

A "pravila" su i da se do četvrtka ne koristi kašika, da devojke ne nose nikakav nakit, da se nigde ne igra i ne peva i da se uveče okuplja porodica (u nekim krajevima deca spremaju kokice i to je jedina večera).

Običaj je da se na Čisti ponedeljak ne daje ništa iz kuće.

Post prati uzdržavanje od mrsne hrane i što je bitnije, oslobađanje od zlih misli i dela. Post nas uči pokajanju i molitivi i na miran način priprema za proslavu Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika.

Na Časnu nedelju nadvezuju se Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja i Nedelja pravoslavlja.

Tekst: J. M.

Izvor: Blic

  Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije