Do 4. januara 2019. godine, odnosno sledećeg ponedeljka pripremite se na na sve vremenske vratolomije. Biće zime, vetra, oblaka, sunca, susnežice, snega i - ledene kiše.

Ledena kiša je padala u istočnoj Srbiji, a tokom dana će je biti na području Banata i pojedinim delovima Beograda.

Meteorolozi zbog toga savetuju dodatni oprez u saobraćaju, a Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje zbog ledene kiše.

Ako vas brine šta će se dešavati u narednim danima evo i odgovora - cele nedelje biće oblačno, toplije, uz povremeno jak vetar.

Ipak, sunca će biti u petak, 1. februara 2019. godine, a za vikend sledi nagli skok temperature - u subotu 14 stepeni Celzijusovih.

Pogrešili ste ako ste se ponadali da neće biti padavina, biće ih i to kiše, susnežice i snega, ali u neuporedivo manjim količinama nego što je to bilo prethodnih dana.

Ovo su ukratko prognoze meteorologa za naredne dane, ali krenimo redom.

Od utorka 29. januara 2019. godine se očekuje slabljenje jakog vetra koji od jutra duva u čitavoj Srbiji, kaže Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella".

- U utorak će u celoj zemlji biti oblačno i povremeno će padati kiša. Na severu i zapadu Srbije progozirani su susnežica i sneg. Na planinama sneg. Istovremeno, visina snežnog pokrivača nigde se neće povećavati jer su temeprature u plusu i duvaće severozapadni vetar. On će biti slab do umereni, a maksimalne dnevne temeprature će biti od 1 stepen na severozapadu do 9 na jugoistoku Srbije - navodi on.

Prema njegovim rečima, u sredu će čitav dan biti oblačno i tmurno.

- Ponegde će biti magle. Na jugoistoku Srbije biće uslova za slabe padavine - kišu, susnežicu i sneg. Maksimalne temperature biće od 2 do 6 stepeni - kaže sagovornik.

Kako Đurić dodaje, da će i četvrtak biti sličan kao i sreda.

- Biće oblačno tokom čitavog dana. Uglavnom će biti bez padavina koje su moguće tek ponegde, ali vrlo slabe. Najviše dnevne temperature biće od 2. do 6 stepeni Celzijusovih - kaže Đurić.

Za promenu, kako sagovornik dodaje, u petak će biti uglavnom suvo, a očekuju se i sunčani periodi.

- Razlika u odnosu na prethodna dva dana biće ta što će ponovo vetar biti u pojačanju i to jugositočni. U košavskom području i planinama biće jak, povremeno sa olujnim udarima. Temperature će, sa druge strane, biti u porastu za stepen do dva- od 4 do 8 stepeni - prognozira on.

Taj meteorolog kaže da će vikend biti osteno topliji u odnosu na celu nedelju.

- U subotu ponovo sledi naoblačenje. Na severu i zapadu zemlje biće uslova za slabu kišu. U svim ostalim krajevima biće suvo. Košava će duvati tokom prepodneva, dok će do kraja dana ona slabiti. Maksimalne temperature u subotu biće od 8 do 14 stepeni. U Beogradu do 12 - naglašava on.

Drugog dana vikenda sledi još jače naoblačenje koje će stići sa sa sverozapada, kaže Đurić i nastavlja da će ono tokom dana i noći zahvatiti celu Srbiju i doneti kišu.

- To, međutim, neće čitavog dana oboriti temeprature koje će se kretati do 10 stepeni. Ali, u nedelju uveče vetar će biti u skretanju na jak severozapdni. Doneće priliv hladijegvazduha zbog čega će temperature početi da padaju - završio je on.

Tekst: R. Briza

Izvor: Blic