Ova braničevska svetinja, nastala pred sam Kosovski boj, zadužbina je Miloša Obilića.

Manastir Tumane sazidan je nad čudesnim grobom svetog isposnika Zosima, do danas je mesto na kome vernici pronalaze blagoslov i utehu i po molitvama svetitelja dobijaju isceljenja od mnogih bolesti.

Nalazi se na 120 km od Beograda. Do njega se iz svih pravaca najlakše dolazi auto-putem, gde se isključuje ka Požarevcu. Prati se put ka Velikom Gradištu i Golupcu, od koga je manastir udaljen 9 kilometara. Nalazi se pored samog regionalnog puta od Golupca ka Kučevu.

U maloj dolini, čiji mir remeti samo huk brze planinske rečice, skriven među stenama stoletne šume, nadomak Golupca na Dunavu, vekove broji manastir Tumane.

Prvi susret sa ovom svetinjom, u kojoj kao da vreme stoji, nagoveštava nešto čudesno. Prelepa priroda i čist vazduh, borove i bukove šume, prastara svetiteljeva isposnica i crkva, i danas, svojim postojanjem oživljavaju drevno predanje… O Milošu Obiliću, njegovim dvorima, svetom isposniku Zosimu i njegovoj neobičnoj smrti.

Susret sa manastirskom crkvom, kao centralnim mestom ovog malog monaškog grada, otkriva veliku tajnu i blagoslov. U njoj se čuvaju tri znamenite svetinje.

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice "Kurskaja", nekoliko vekova stara, koja je brižljivo nošena rukama ruskih monaha, posle oktobarske revolucije 1917. godine doneta je i na dar ostavljena pravoslavnom srpskom narodu.

Čudotvorne mošti Svetog Zosima Tumanskog, monaha Sinaita, koji je sa mnogobrojnim monasima došao sa istoka u zemlju Svetog kneza Lazara, bežeći od nadirućih otomanskih osvajača. Do danas, ovaj svetitelj pomaže svakome, ko mu sa verom i ljubavlju pristupi, moleći isceljenje.

Od pre dve godine, tu su i mošti Prepodobnog Jakova (Arsovića), učenika svetog vladike Nikolaja, koji je od kraljevskog diplomate, postao tihi i strogi podvižnik. Spoznavši veru Hristovu, napustio je ambasadorsku službu i zamenio je za skromnu monašku ćeliju.

Mnogobrojni primeri isceljenja vernika u ovoj svetinji, pribeleženi su i objavljeni u knjizi "Tajna Tumanske svetinje".

U njoj se otkriva čudesna vekovna tajna ove braničevske svetinje, u kojoj su, po svedočenju monaha i vernika, mnogi bolesnici pronašli lek, nepokretni prohodali, slepi progledali.

Parovi bez poroda dobili decu. Mnogobrojni su slučajevi i izlečenja od najtežih bolesti, raka i leukemije. I sve sa verom u Boga i pomoć tumanskih svetitelja.

Izvor: Treće oko