Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO MOGU DA VAM UKRADU NOVAC SA KARTICE: kako lopovi mogu da potroše novac sa vašeg računa u banci

Sa koliko centimetara može da se očita broj i datum važenja vaše platne kartice? Pročitajte!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sigurno se svako ko koristi beskontaktnu platnu karticu barem jednom zapitao da li je moguće da kada prolazi pored POS aparata sa karticom u džepu bude “olakšan” za koji dinar ili više.

Na društvenim mrežama kruži snimak na kome čovek sa mobilnim POS aparatom u rukama prilazi drugom čoveku koji u zadnjem džepu pantalona drži beskontaktnu karticu, i bez problema mu skida novac sa računa. Snimak je izazvao brojne polemike i komentare, a pitamo nadležne u NBS i u kartičarskim kompanijama da li je tako nešto moguće i da li se dešava u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: DETE ZA VOLANOM NA AUTOPUTU! OTAC IZ SRBIJE RAZBESNEĆE I VAS: ova devojčica može da pogine u sekundi (VIDEO)

U NBS naglašavaju da je očitavanje beskontaktne kartice bez znanja korisnika (u prevozu, redu za čekanje i slično) koja je u džepu, torbi ili novčaniku moguće sa oko četiri centimetra i manje udaljenosti bilo kojim čitačem, a moguće je i NFC mobilnim telefonom. Međutim, kako objašnjavaju, na ovaj način se mogu pročitati samo broj i datum važenja kartice, ali se ne može kopirati kartica, niti obaviti većina transakcija.

- Ipak, sa očitanim podacima sa kartice moguće je izvršiti zloupotrebu na internet prodajnim mestima trgovaca gde se ne zahteva unošenje dodatnih podataka o kartici koji povećavaju nivo zaštite – navode u NBS, i dodaju da je zato neophodno da korisnici drže svoje kartice na sigurnom mestu, gde je mala verovatnoća da kartica bude očitana.

- Kako je problem na tržištu prepoznat, u prodaji su se pojavili zaštitinici za beskontaktne kartice koji mogu da spreče neželjeno očitavanje kartice – savetuju u NBS.

Takođe, u centralnoj banci naglašavaju i da, ukoliko korisnik kartice u novčaniku drži beskontaktnu platnu karticu i karticu za plaćanje prevoza, približavanjem novčanika beskontaktnom čitaču sa namerom da se očita kartica za prevoz obavlja se očitavanje obe kartice. Kako navode, u ovom slučaju ne radi se o zloupotrebi platne kartice, ali dolazi do zaduživanja računa korisnika iako to nije želeo.

Prema njihovim rečima, kod plaćanja iznosa malih vrednosti beskontaktnom karticom nije neophodan unos PIN koda, pa otud komplikacije.

- Ovo se odnosi na transakcije male vrednosti, okvirno oko 2.000 dinara, a u zavisnosti od limita za unos PIN koda kod beskontaktnih transakcija koji je definisan na POS terminalu. U slučaju da u posed beskontaktne kartice dođe neko ko tu karticu želi da zloupotrebi, a pravi korisnik kartice nije izvršio blokadu kartice kod banke koja je izdala karticu, moguće je da se tom karticom izvrše plaćanja do navedenog iznosa. Kod ovakvih transakcija malih vrednosti, trgovac ne proverava da li je onaj ko plaća zaista i pravi korisnik kartice – ističu u NBS.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da vidite snimak džeparenja koji je šokirao sve!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije