Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

24. MAJ NOVI DRŽAVNI PRAZNIK: evo kako ćemo obeležavati Dan Ćirila i Metodija

Srbija će uvrstiti Dan Ćirila i Metodija u državne praznike i time će se priključiti ostalim slovenskim zemljama koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik.

  Izvor: Foto: Shutterstock/Adam Jan Figel

Srbija treba da dobije još jedan državni praznik - Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, čime će se i zvanično "proslavljati" slovensko prosvetiteljstvo i pismenost. Međutim, kako smo saznali, to se neće desiti ovog maja 2018. godine, već tek sledeće godine.

- Procedura je pokrenuta, ali će praznik postati nacionalni tek sledeće godine, jer nema šanse da se sve završi u naredna dva dana. Takođe, nije ideja da ovo bude još jedan neradni dan, naprotiv, praznik će se obeležavati, ali će se tog dana raditi - kaže izvor iz Vlade Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: OVU HRANU SRBI ČESTO KORISTE, A OD NJE UMIRE 500 000 LJUDI GODIŠNJE: evo na opasnost koje namirnice nas upozorava Svetska zdravstvena organizacija

Tačnije, tog dana će se slaviti sveti Ćirilo i Metodije, odnosno Dan slovenske pismenosti. Da će praznik biti ustanovljen pre izvesnog vremena najavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević, a ovih dana potvrdio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

- Time ćemo Srbiju uvrstiti u red slovenskih država koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik. Uporedo sa Svetim Savom, koga praznujemo 27. januara, 24. maja slaviće se sveti Ćirilo i Metodije, koji su začetnici uvođenja slovenskih naroda u red civilizovanih naroda time što su im podarili pismenost - rekao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN 2018. GODINE: da li nas na početku leta očekuju velike padavine?

Kako kažu u Ministarstvu kulture, predsednik Republike i ovo ministarstvo su na zajedničkom stanovištu da se u red praznika kulturne tradicije uvede i Dan slovenske pismenosti, kao što je slučaj u većini zemalja slovenskog sveta.

- Praznik Svetog Ćirila i Metodija slavi se 24. maja i obeležavaju ga i kulturne ustanove, poput Matice srpske i drugih. Dan slovenskih prosvetitelja čini simbolički most prema Danu svetog Save, koga prepoznajemo kao prvog srpskog prosvetitelja - kažu u Ministarstvu.

Tekst: L.G.

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije