Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE MARKOV DAN, A SRBI VERUJU DA OVAJ OBIČAJ ČUVA OD BOLESTI: Evo gde treba da odspavate da biste ostali zdravi

Na dan Svetog Marka, narod veruje da treba odmarati, ali ne i dremati... izuzev u jednom slučaju!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Markovdan se, po Gregorijanskom  kalendaru, obeležava 8. maja kada je Sveti Marko umoren u Misiru tokom služenja liturgije.

Možda će vas zanimati

Sveti Marko je saputnik apostola Petra, koji je Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Vernici su Marka zamolili da napiše spis posvećen Isusu Hristu, a on je napiso jevanđelj koje je apostol Petar posvedočio kao istinito. Sveti Marko je širio hrišćanstvo, bio je episkop i propovednik u Misiru, a nakon toga su ga neznabošci su ga ubili i to baš na Uskrs, kada je služio liturgiju u aleksandrijskoj crkvi.

Markovdan se u našoj zemlji obeležava od davnina, a verovalo se da ko se na taj dan ogreši i ne ispoštuje apostola Marka, stićiće ga kazna u vidu oluja i gromova koje će mu uništiti posed i imovinu. Posebno je važno da na današnji dan zemljoradnici ne rade ništa na svojim njivama.

Možda će vas zanimati

Iako ovaj običaj ukazuje da treba odmarati, ipak ne treba dremati na današnji dan jer ćete biti pospani cele godine.

Običaj kaže da ukoliko ste previše spavali na Đurđevdan, i na Markovdan treba da odspavate jer ćete tako izbeći bolesti i nedaće. Dobro bi bilo da odspavate na istom krevetu/mestu gde ste spavali i za Đurđevdan.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije