Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

OVA KRAGUJEVČANKA PROIZVODI RASAD NA SAMO 3 ARA I ZARAĐUJE 4 000 EVRA: evo kako je Srebra Veličković uz najmanja ulaganja uspela da zaradi novac (FOTO)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Srebra Veličković iz Jovanovca kod Kragujevca ostala je pre 10 godina bez posla i odlučila je da gaji rasad na samo 3 ara!

Izvor: Foto: Shutterstock/Ilustracija

Srebra Veličković iz Jovanovca kod Kragujevca ne koristi skupe preparate, niti hormone rasta u plastenicima, a nema ni savremene sisteme. Ipak, uspeva da zaradi, dok čeka penziju...

PROČITAJTE JOŠ: KOJI RASAD SE NAJVIŠE ISPLATI GAJITI U SRBIJI: ovo su cene za rasad paprike, paradajza i krastavca u 2018. godini

Proizvodnja rasada je zahtevan posao. Potrebni su idealni uslovi zemljišta, vlaga, temperatura. Tog posla prihvatila se Srebra Veličković iz Jovanovca kod Kragujevca. Nije imala drugog izbora, jer je pre 10 godina ostala bez posla, a penzija je još daleko. Njeni plastenici nisu reprezentativni, ali su funkcionalni.

Srebra nije imala drugog izbora, već ih je napravila na svojoj okućnici na svega tri ara, piše Agroklub. 

Radila je u jednoj građevinskojfirmi u Kragujevcu, ali je tranzicija bila nemilosrdna prema firmi, pa i prema njoj. Da ne bi nosila epitet žrtve ekonomskog sloma, morala je brzo da smisli od čega će da živi, dok ne stigne penzija, za koju unapred zna da neće biti velika. Kako je odrasla na selu, a živi u prigradskom naselju, preispitala je svoje resurse i ubrzo se travnjak oko kuće zabeleo.

"Plastenici nisu profesionalni, ali dobri su za gajenje rasada. Odlučila sam se za povrće i to uglavnom paradajz, papriku i krastavce. Trenutno imam oko 5.000 struka paradajza, preko 3.000 paprike i 2.000 krastavaca. Kada sam počinjala pre 10 godina, za to su mi bila potrebna najmanja ulaganja", kaže Srebra Veličković.

Srebra zemlju đubri stajnjakom. Zna da je start kod svake biljke najznačajniji, ali nije u mogućnosti da koristi skupe preparate, niti hormone rasta. Nema savremene sisteme koji prate iste takve plastenike, zaliva ručno iz plastične kantice, u kojoj vodu donosi sa obližnjeg hidrofora. Ako zakasni neki mraz u proleće, dovija se kako zna i ume da rasad ne nastrada. Naučila je dosta toga za deceniju proizvodnje rasada. Grešila je, ali je i ispravljala greške. Zemlju redovno nosi na analizu pre nego što krene proizvodnja, uči od iskusnijih, mada, kaže, sada bi i ona mogla da bude nekom mentor.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...