Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POGLEDAJTE NAJBOLJE PORODIČNO POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO U BEOGRADU U 2017. GODINI: NIkola Bogunović u Batajnici gaji više od 1000 ovaca!

Nikolin sin Dalibor je glavni "operativac" na imanju Nikole Bogunovića, a mališani iz obližnjeg vrtića su najdraži gosti!

  Izvor: Foto: Youtube Printscreen

Livada pored vojnog aerodroma u Batajnici zabelela se kao oblak. Više od hiljadu ovaca i jagnjadi bezbrižno se igralo i paslo travu. Njihov ples pogledom je pratio gazda Nikola Bogunović (58). Njegovo gazdinstvo je ove godine proglašeno za najbolje u prestonici.

Višegodišnje ulaganje i naporan rad su se isplatili, pa 18. aprila 2018. godine u Starom dvoru uručena mu je prestižna nagrada grada Beograda.

- Dolazile su komisije iz Ministarstva i gradske uprave. Drago mi je što je neko prepoznao rad moje porodice - priča Nikola. - Farmu održavam sa sinovima. Ovog trenutka dve štale su pune - imamo 960 ovaca i više od 500 jagnjadi.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDO U SRBIJI - U VOJVOĐANSKOM SELU KRAVE DAJU STRUJU: evo kako se celo naselje besplatno greje na biogas

Slično gazdinstvo Bogunovići imaju i na obroncima Fruške gore, i štale na toj farmi žele da napune kozama.

- Pre 23 godine, u vreme "Oluje", kao izbeglice smo došli iz Benkovca. Bilo nam je teško. U početku smo se bavili građevinom, a potom ugositeljstvom. Ovo je konačno nešto za dušu - priča Nikola, dok se žuljevitim rukama trlja po bradi.

Glavni "operativac" na imanju je Nikolin sin Dalibor (36). On je i motivisao oca da pre četiri godine kupi gazdinstvo na Fruškoj gori i 50 hektara pašnjaka. Tako se potpuno okrenuo poljoprivredi, i nije žalio novca da kvalitet grla bude vrhunski.

- Obilazim poljoprivredne sajmove u Evropi. Prošle godine sam u Parizu kupio 17 ovnova i 28 ovaca sorte il de frans. U našim štalama nalaze se i dva šampionska ovna, i svaki od njih je plaćen 5.000 evra - priča Dalibor.

Za prehranu životinja potrebno je obezbediti 2.800 kilograma silaže i sena. Kako kažu Bogunovići, prodaju oko hiljadu jagnjadi godišnje. Jedan broj je namenjen pečenjarama, a određena količina se ostavlja za priplod.

Gazda Nikola kaže da životinje traže dosta pažnje, od kvalitetne ishrane i veterinarske nege, pa do toga da se svakog dana istrče po livadi.

- Teško je naći pastire. Niko neće ovaj posao iako je dobro plaćen. Jedno vreme, kada je stado bilo na Fruškoj gori, radnike sam svakodnevno dovozio iz Batajnice, jer niko iz okolnih sela nije hteo da radi posao čobana - priča naš domaćin.

Nagrada Grada Beograda je potvrda da rade dobar posao i još jedan je podsticaj za proširenje kapaciteta.

PROČITAJTE JOŠ: KOJI RASAD SE NAJVIŠE ISPLATI GAJITI U SRBIJI: ovo su cene za rasad paprike, paradajza i krastavca u 2018. godini

Neverovatan je prizor kako jedan pas kontroliše hiljadu grla na otvorenoj livadi. Nikolin crni ovčar to radi s takvom lakoćom da to bolje ne bi radilo deset ljudi.

- Veoma je brz, zna kako da potera ovce. I na Fruškoj gori, u šumi, zna kako da kontroliše svaku životinju - priča Nikola.

Nikola i Dalibor Bogunović vole kada im neko dođe u posetu. Najdraži gosti su im mališani iz obližnjeg vrtića.

- Deca u gradu ne znaju kako izgledaju ovca i koza. Oduševe se kada vide jagnjad i jariće, a najviše vole da se igraju s magarcem - priča Dalibor.

Tekst: M. T. KOVAČEVIĆ

Izvor: Novosti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije