Debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Bar tako prognoziraju meteorolozi. Oni najavljuju da će ove zime najniža temperatura biti minus šest stepeni i to na planinama.

Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra Republičkoghidrometeorološkog zavoda ova zima će biti blaga.

PROČITAJTE JOŠ: Sačuvajte zdravlje tokom ledenog talasa: evo šta se dešava u vašem telu na temperaturi ispod NULE

Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u nižim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana.

Međutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, ove zime neće biti veliki.

Po prognozi možemo očekivati samo osam do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

- Srednja maksimalna temperatura u toku predstojeće zime se očekuje u intervalu od pet do osam stepeni u nižim predelima, a u višim od jedan do četiri. Srednja minimalna temperatura se očekuje u intervalu od minus dva do jedan u nižim predelima, dok se u brdsko - planinskim predelima očekuje u intervalu od minus šest do minus tri stepena Celzijusa - objašnjava Ana Savović iz Nacionalnog klimatskog centra RHMZ -a.

Koliko će padavina biti ove zime u Srbiji - pročitajte OVDE!

PageBreak

Što se tiče padavina, po prognozi ovog centra nije moguće znati tačno kada možemo očekivati sneg, ali se najvljuje da će količina padavina, u šta spada i kiša i sneg, biti prosečna. Procenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana. Po svemu sudeći ovo će biti jedna od blažihzima.

Inače, najhladnija zima u Srbiji zabeležena je 1953/1954. godine sa srednjom temperaturom vazduha od minus 4,7 stepeni, dok je najtoplija zima bila 2006/2007. godine sa temperaturom od četiri stepena.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) 4 praktična saveta da sprečite ZAMRZAVANJE kuće: kako da ne pukne cev i ne stignu veliki računi za grejanje tokom ledenog talasa

Prvi snežni pokrivač se u većini mesta u Srbiji prosečno beleži tokom prve nedelje decembra. Na planinama je prosečan datum pojave prvog snežnog pokrivača u prvoj dekadi novembra, a na Kopaoniku je prosečan datum pojave prvog snega 15. oktobar. U delovima južne i zapadne Srbije prosečan datum je poslednja nedelja novembra.

Najraniji datum pojave prvog snega je 31. avgust 1995. godine na Kopaoniku, kada je izmereno jedan centimetar snežnog pokrivača.

U nižim krajevima zemlje prvi sneg je najranije zabeležen 5. oktobra 1972. godine u Požegi i Ćupriji sa tri centimetara snežnog pokrivača.

Najkasnija zabeležena pojava prvog snežnog pokrivača je 27. mart 1951. godine kada je u Nišu izmerena visina snega sedam centimetara.

Tekst: Sonja Todorović 

Izvor: Blic