Rodiću devojčicu Alinu. Iz četvrtog puta sam uspela da zatrudnim vantelesnom oplodnjom. Ovo je ispunjenje mog sna. Ničeg se ne plašim, kaže Atifa Ljajić

Nije mi lako da budem trudna u ovim godinama, imam nesvestice, teško mi je, pa devojke od 30 se namuče, a tek ja u mojih 59... Ipak, ne žalim i ničega se ne plašim! Moja najveće želja u životu je da postanem majka!

PROČITAJTE JOŠ: Ljiljana Jakšić "Salveta": Moj život bi bio nedovršen bez ćerke

Ovako za Kurir počinje svoju ispovest Atifa Ljajić (59) iz Novog Pazara, koja je u sedmom mesecu trudnoće, a kada se porodi, biće druga najstarija porodilja u istoriji Srbije.

Ostala je trudna pomoću vantelesne oplodnje, koja je urađena doniranim jajnim ćelijama.

"Pokušavala sam tri puta da zatrudnim veštačkom oplodnjom i nije uspelo. Rekla sam: „Ajde, još samo jednom.2 I četvrti put me je bog pogledao. Sav moj trud se isplatio, sva moja muka! Ranije sam ostajala trudna i prirodnim putem, ali sam svaki put imala pobačaj iako sam bila zdrava. Lekari nisu znali u čemu je problem. Sada sam presrećna," priča Atifa za Kurir i dodaje da treba da se porodi 29. juna, četiri meseca pre njenog 60. rođendana.

Iako ova trudnoća spada u visokorizične, Atifa kaže da nema bojazni.

"Lekari kažu da je beba dobro, da je krupna i da raste. Kažu da nosim devojčicu, a nazvaću je Alina... Muž Šerif ima 62 godine i prvo mi je branio, govorio je: "Nemoj sad, velike su naše godine." Sada se i on raduje. Mislila sam - ako mi je sudbina da umrem dok pokušavam da dobijem dete, neka tako i bude. Hvala dragom bogu, sada je sve u redu!" priča Ljajićeva.

ŠTA DOKTORI KAŽU O OVOJ TRUDNOĆI? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Atifa kaže da nije nailazila na negativne reakcije i da su je svi podržali. Ističe i da se ne plaši kako će u tim godinama da brine o detetu.

PROČITAJTE JOŠ: Kada je idealno vreme za trudnoću: u kojim godinama je najbolje roditi dete

"Kad sam saznala da sam trudna, prvo sam se plašila da se radujem. Sada se ne brinem i ne plašim ničega. Ne sekiram se kako ću kad dete odraste jer će mi bog dati snage za sve. Nije bilo osuda, u našoj kući se s prijateljima danima slavilo. Inače, Rasim Ljajić mi je brat od strica, ali nije me još zvao da mi čestita jer verovatno nije čuo da sam trudna. Ja sam dokaz da možete da ostvarite sve što hoćete. Teško živimo, skupa je veštačka oplodnja, ali za moj san dinara nisam žalila," presrećna je Atifa.

Ona dodaje da se lekari i sestre u GAK "Višegradska" u Beogradu, gde leži od 31. marta, prema njoj divno ponašaju, a da su čak dolazili i studenti sa Medicinskog fakulteta da je obiđu.

"Trudnoća se prati. Zbog privatnosti pacijentkinje ne mogu da iznosim više detalja," rekao je direktor GAK "Višegradska" profesor Aleksandar Stefanović.

Tekst: J. PRONIĆ - M. BRANKOVIĆ

Izvor: Kurir