Iz uprave beogradske Ade Ciganlije apelovali su na posetioce Savskog jezera da se kupaju samo u obeleženim zonama.

PROČITAJTE JOŠ: Letovanje 2016: koliko kreme za sunčanje vam treba i kako da uštedite na njoj

- Apelujemo na kupače da se kupaju u zonama obeleženim plažnom ogradom i u terminu kada kupalište radi, od 10 do 19 sati. Takođe, da ne preplivavaju Savsko jezero i da se ne kupaju u zonama gde stoje jasno obeležene table da u vodu ulaze na svoju odgovornost - rekla je portparolka Maja Pavlović.

Komandant Ronilačke jedinice Žandarmerije Aleksandar Kikoš ukazao je na to da se broj utopljenika svake godine povećava i da je sve više dece koja na taj način stradaju. Kikoš je rekao da su ronioci Žandarmerije 2015. godine imali duplo više intervencija u odnosu na prethodnu sezonu.

- Svake godine se povećava broj utopljenika, a nažalost, sve je više dece koja izgube život na takav način - rekao je Kikoš.

Kikoš je apelovao na roditelje da više obrate pažnju na decu tokom kupanja, da paze na njih neprekidno dok su u vodi, da ne idu na neuređena kupališta i da to ne dozvoljavaju svojoj deci.

Najveći problem je što kupači u Srbiji nemaju osnovnu kulturu ponašanja, pa ulaze u vodu pijani, kupaju se na divljim plažama ili bez nadzora.

- U vodi stalno vrebaju opasnosti od virova, trave, grčeva. Zbog toga bi svako morao realno da proceni svoje sposobnosti, da li je plivač ili ne, odnosno poluplivač i da se u skladu s tim ponaša na kupalištu. Nažalost, sve više roditelja pušta decu samu sa drugarima na kupanje, ali i kada idu sa njima, često ih ne nadziru. Dešava se i da ih izgube u vodi, pa ne mogu da ih nađu, što je nedopustivo, naročito za uzrast od 8 do 15 godina - ističe Vladimir Grujić, predsednik Udruženja spasilaca na vodi.

U vodi najčešće stradaju deca neplivači, a često ih je sramota da priznaju drugarima da ne znaju da plivaju. 

- Priznanje nije kukavičluk. Zato bi trebalo da imamo što više besplatnih kurseva za mlade neplivače. Moramo posvetiti znatno veću pažnju neplivačima, a u tome ključnu ulogu imaju roditelji koji u svakom trenutku treba da znaju gde im se nalazi dete, naročito kada ide na kupanje - naglašava Dr Nada Macura iz beogradske Hitne pomoći.

Renato Grbić, alas koji je na Dunavu spasao možda i više života od rečnih policajaca i ronilačkih službi, naglašava da su u ovom periodu reke naročito opasne.

PROČITAJTE JOŠ: Letovanje 2016. godine: ovo je najbolje mesto da sakrijete svoje vredne stvari na plaži (VIDEO)

- Recimo, Dunav je u ovom periodu izuzetno jak zbog obilnih kiša, pa je voda visoka i mutna, nosi grane i panjeve. Ja, koji sam ceo život na reci, ne bih se usudio da uđem sada u vodu. Neka svakome bude jasno da na vodi nema hrabrih. Zato su mi nejasni roditelji koji tako puštaju decu samu da se kupaju - kaže Grbić.

Izvor: Blic

Tekst: Marko Tašković