Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

Zašto slavimo Dan zaljubljenih: evo kako svaka dama danas može da osvoji muško srce

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Da li ste znali da obeležavanje ovog datuma vuče korene iz Starog Rima, te da se tog dana odigrao tragičan događaj? Još zanimljivosti o ovom danu saznajte u nastavku...

Izvor: Foto: Profimedia

Dan zaljubljenih je najpre slavljen na Zapadu, a poslednjih godina postaje sve popularniji i na našim prostorima. 

U davna vremena Rimljani  sredinom februara praktikovali pagansku proslavu, neku vrstu lutrije u kojoj mladi muškarci izvlače iz kutije imena devojaka koje će im biti partnerke tokom godine. U pokušaju da se prekine sa paganskim običajem, tadašnji papa je naredio da se umesto imena devojaka, u kutiju ubace imena svetaca - muškarci i žene bi izvlačili ime sveca na koga će se ugledati tokom godine.

VIŠE:Manikir ljubavi: 10 sjajnih ideja za Dan zaljubljenih

Mladi Rimljani nisu baš bili oduševljeni takvim izmenama, ali je umesto paganskog boga Luperkusa, u čiju čast se održavala lutrija, crkva tragala za prigodnim svecem koji će zauzeti njegovo mesto. Našli su ga u Valentinu, kome je 14. februara 270. godine imperator Klaudije II, odsekao glavu. Klaudije II je smatrao da su oženjeni muškarci loši vojnici, pa je zabranio venčanja u čitavom carstvu. Uprkos tome, biskup Valentin tajno je venčao jedan zaljubljeni par, zbog čega ga je imperator zatvorio u tamnicu. Legenda kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajnu poruku slepoj tamničarovoj ćerki - u pismu je bio žuti šafran sa potpisom: „Od tvog Valentina“, u znak zahvalnosti za toplinu koju je pokazala prema njemu. Dogodilo se čudo i devojka je progledala.

Iako je lutrija posle ovog događaja bila zabranjena za žene, sredinom februara se i dalje slavio praznik, ali sada u slavu svetog Valentina koji je bio zaštitnik zaljubljenih. Od tada potiče poznata tradicija da muškarci pišu ženama slatke poruke koje sadrže njeno ime. Početkom XIX veka praznik je počeo da biva komercijalizovan, pa su pošte od tada imale pune ruke posla zbog ljubavnih čestitki koje su se slale. Stotinama godina unazad, deca u Engleskoj imala su običaj da se na taj dan obuku kao odrasli i pevaju od kuće do kuće. U Velsu je bio običaj da se u drvene kašike ureže srce i ključ, što je prenosilo poruku da bi nečije srce moglo da se „otključa”. 

U nekim zemljama, mlada žena mogla je da primi i odevni predmet od muškarca - ako ga prihvati, znači da želi da se uda za njega. Postoje i verovanja da će se žena udati za mornara ako na Dan zaljubljenih ugleda crvendaća kako leti. A ako ugleda vrapca, udaće se za siromašnog čoveka sa kojim će ipak biti srećna. Što se dama tiče, poznato je da put do muškog srca vodi preko stomaka, pa svom voljenom možete za taj dan napraviti picu u obliku srca, Kupidonov ljubavni kolačić, čaj ili sladoled koji će imati neobične i jedinstvene dekoracije.

Marija Jakob

Izvor: Lisa

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...