Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, kojim su stvorene jednake šanse za njihov ekonomski razvoj u Srbiji.

Poslodavci ubuduće neće smeti da prilikom zapošljavanja žene pitaju kada planiraju da se porode ili da od njih traže da im uz radnu biografiju dostave i svoje fotografije, a trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke, piše Yumama.

Ovo predviđa Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je usvojen na sednici Vlade 2. februara 2016. godine

VIŠE: Novi razlog za oprez u trudnoći: kako nivo gvožđa utiče na rani razvoj bebe

"Zahvaljujući zakonu slobodno možemo da kažemo da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segmentima našeg društva", rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović:

VIŠE: Oprez, trudnice: nipošto ne držite mobilni telefon u džepu

"Ovim zakonom, na kome smo radili više od godinu dana, stvorene su potpuno jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji."

Ona je dodala da „zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport“: 

VIŠE: Trudnice, beba vam poručuje: Volim te mama i jedva čekam da te upoznam! (FOTO+VIDEO)

"Takođe, i u međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena. Posle usvajanja zakona, mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja."