Američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" i njihovi partneri iz kanadske kompanije "Reservoar minerals" pronašli su u okolini Bora jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu, pišu Novosti 31. jula 2015. godine.

Amerikanci su u rejonu "Čukaru peki", na dubini između 558. i 559. metra, "napipali" bingo! 

U njemu je otkriven gotovo neverovatan sadržaj od 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude. Prema do sada istraženim ležištima u svetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude. O kako vrednom otkriću je reč najbolje govori podatak da su "Friport" i Kanađani do sada u okolini Bora otkrili 65 miliona tona rude sa srednjim sadržjem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama po toni.

VIŠE: Novi tretman za lepotu - zlatom!

I ne samo to, najnovija istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 odsto i zlata od 10,86 grama po toni! U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 procenata i 16,77 grama po toni zlata.

Šta su Amerikanci i Kanađani pronašli, najbolje govori podatak iz literature da se ležišta sa jedan odsto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju - izuzetno profitabilnim! Računajući bruto vrednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cenama na Londonskoj berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vredno gotovo - 18 milijardi dolara! A ovo su tek prvi rezultati, budući da Amerikanci i Kanađani nastavljaju sa geološkim istraživanjima.

Neke nezvanične informacije, čak, kazuju i da se rezerve bakra u okolini Bora procenjuju na milijardu tona rude, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ali, buduća istraživanja to tek treba da potvrde. Dr Dejan Koželj, direktor i glavni geolog "Friporta" u Srbiji, ranije je za Novosti kazao da je ta kompanija tokom prošle godine u geološka istraživanja u okolini Bora investirala oko 15 miliona dolara, dok je ove obezbeđeno 20 miliona.

"Potreban je značajan broj pozitivnih rezultata istražnog bušenja pre donošenja konačne odluke o početku eksploatacije. Neophodno nam je dovoljno podataka, kako bi se definisali veličina i kvalitet ležišta, posle čega moramo pripremiti glavni rudarski projekat otkopavanja, radi dobijanja eksploatacionog prava." Nakon toga, na red dolazi izrada studije izvodljivosti, koja bi dokazala ekonomsku opravdanost projekta, kao i analiza uticaja rudarenja na okolinu. Sledeći korak je podnošenje zahteva i dobijanje svih neophodnih odobrenja za izvođenje rudarskih radova. Krajnji korak je dobijanje korporativnih odobrenja za početak ulaganja.

VIŠE: Prodaje se vila puna tajni...

A o kakvom se bogatstvu radi, najbolje, bez sumnje, svedoči podatak da je za proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

Rezultati prirodnih mineralnih resursa u Boru - izuzetno su otkriće, koje može u potpunosti da promeni teško stanje u kompletnoj rudarskoj industriji u Srbiji, smatraju energetski stručnjaci. "Ukoliko su istraživači stvarno otkrili 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata u toni bakra, ovi rezultati su zapanjujući i daju izrazito pozitivan impuls za dalja iskopavanja", objašnjava Ljubinko Savić, stručni savetnik Udruženja za energetiku Srbije. 

"Pretpostavljam da su ovako visoke vrednosti pronađene samo u jednoj bušotini. Sada su na redu dalja ispitivanja, koja treba da nam kažu koliki je tačno sadržaj plemenitih metala u celom ležištu. Najbitnije je utvrditi granice rasprostranjenosti ležišta, kako bismo znali koliko se, u dubinu i širinu, proteže pronađena žila. Ukoliko se radi samo o jednom metru, i tada su rezultati odlični, ali nisu presudni."

Tekst: Ljubiša Trifunović 

Izvor: Novosti