Učenica niške Gimnazije "Svetozar Marković" Anđela Šarković, na međunarodnoj naučnoj olimpijadi u Kazahstanu koja je bila održana od 11. do 17. januara 2015. godine , osvojila je zlatnu medalju u matematici. To je jedina zlatna medalja za Srbiju, među 12 medalja koliko su ukupno osvojili učenici iz Srbije.

VIŠE: Maturantkinja Miona Moskovljević ima recept za srećan život: sigurno i vama može da pomogne!

Anđela Šarković je učenica četvrtog razreda najuspešnije niške gimnazije. Za samo 10 meseci ovo joj je četvrta medalja na najprestižnijim svetskim naučnim olimpijadama - od Južnoafričke Republike do Turske.

VIŠE:Bravo za mladog pronalazača iz Novog Sada: Stefan Velja izumeo patent koji razbija tromb u krvi

"Bitno je da se uvek razmišlja pozitivno, da se ima volja i želja da se napreduje i da se svaki uspeh i neuspeh tretira kao novo iskustvo, da se ne uobrazimo previše, ali i da budemo svesni da smo dobri", kaže Anđela.

U Kazahstanu se takmičilo skoro 400 učenika iz 15 država. Marko Stanković iz Gimnazije "Svetozar Marković" osvojio je srebro u informatici.

"Mi se za ta takmičenja pripremamo tokom cele školske godine, tako da je ovo samo jedan test u celoj takmičarskoj karijeri", rekao je Marko.

Od formiranja specijalnog odeljenja, pre dve decenije, u gimnaziju je stiglo više od 80 medalja. Poslednjih godina najtalentovanije priprema profesor Miloš Milosavljević.

"Nužan uslov je vrhunski talenat dece, takve dece, Bogu hvala, ima i u našem gradu - ne možda u svakoj generaciji ovog specijalizovanog odeljenja, ali ih često ima", kaže profesor Milosavljević.

Specijalci, kako najčešće nazivaju učenike niške gimnazije, školovanje uglavnom nastavljaju na najprestižnijim svetskim univerzitetima.

"Primili su me na Kembridž, ali to je tek prva stepenica. Još ostaje da se obezbedi stipendija i tako dalje... Nadam se Kembridžu, ali to nije ništa sigurno", rekla je Anđela.

Učenici niške gimnazije "Svetozar Marković" osvojili su pet medalja na olimpijadi u Kazahstanu. Njihove kolege iz matematičke gimnazije u Beogradu donele su Srbiji još sedam medalja.

Izvor: RTS