Sav ajvar koji su članovi pobedničkog tima "Moj ajvar" skuvali na trgu u Srbobranu i sipali u jedanaest tegli planuo je za tren jer su ga posetioci nove manifestacije "Izađi mi na teglu" 2014. godine pojeli su u slast čim su dodeljene nagrade.

I to ne samo zbog osvojenog prvog mesta već i zato što je petorka u sastavu Darinka Daca Moldovanov, Slavijanka Trifunović, Kristina Avramov, Viktor Ivanov, Nataša Milanović i njen suprug Vladimir donela recept iz centralne Srbije. 

Uz dodatno Natašino i Viktorovo umeće (ona je odrasla u selu Vinorača kraj Jagodine, a on u Dimitrovgradu), dali su mu originalni, drugačiji ukus, neoubičajen za ravnu Vojvodinu. 

- Viktor i ja smo popravili prosek ekipi kada je reč o „južnoj pruzi“, tako da smo držali konce u rukama tokom pripreme paprike i ajvara (smeh). Svako je dao svoj doprinos, a moj muž Vladimir nije uspeo da se slika sa nama jer je brinuo o drvima koja nisu bila baš suva, a i najbolje rukuje sekirom - priča nam Nataša.

Recept za cepkani ajvar koji dolazi od njene bake i zahvaljujući kojem su pobedili na nadmetanju Izađi mi na teglu Nataša nam nije otkrila, ali je dodala da je osnovna razlika u odnosu na mleveni ajvar u načinu pripreme, u punijem, nezačinjenom ukusu, kao i u tome što nema previše belog luka i soli. 

- Moja baka, kojoj su 84 godine, kaže da ga u našoj porodici spremamo već 60 godina i da se receptura prenosi s kolena na koleno – objasnila je Nataša.

Spremanje ajvara je inače jedan od Natašinih hobija za koji nalazi vremena kad nije na svom radnom mestu, u srbobranskoj knjižari. Ova vredna žena stiže i da se opusti uz stvaranje rukotvorina poput korpica od novinske hartije, obloženih flaša, ikebana.

- Volim ručni rad i stare tehnike. Kad nađem vremena, ja heklam i štrikam. U detinjstvu bake su zimi prele vunu i štrikale, pa sam od njih sve i naučila. Stvaram onda kada mi nadođe inspiracija, a poslednjih godina je imam sve više, baš kao i vremena, jer su mi ćerke porasle pa nemam velike brige i obaveze oko njih – rekla nam je Nataša. 

Samo takmičenje organizovano je tako da je svaka od deset ekipa je dobila po 30 kilograma paprike, ulje, so, sto i tegle, a njihovo je bilo samo da od kuće ponesu „srećnu šerpu“ i pribor. Pobednička ekipa je kuvala na  tradicionalnom kubetu.

Organizatori manifestacije Izađi mi na teglu kažu da im je ideja da kroz ovaj događaj, koji se ove jeseni održava širom Srbije, spoji tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost i dobar recept sa istančanim ukusom. U svakom gradu proizvešće se oko 400 tegli ajvara, a nakon 30 dana - oko 10.000 tegli. Sav ajvar takmičari zadržavaju i mogu ga pokloniti kome žele ili kome je najpotrebniji. Više informacija nađite na sajtu www.izadjiminateglu.rs.

Tekst: Nenad Blagojević