Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispovest o životu od prve puške do prve metle: predstava "Milunka" ponovo u Domu omladine Beograda

Ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić, u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesne Stanković, tema je predstave koja će u nedelju 5. oktobra 2014. godine na repertoaru u Domu omladine ...

  Izvor: Foto: PROMO

Predstava "Milunka" koju je režirao Petar Stanojlović, posle velikog uspeha i izuzetne posećenosti ponovo u Domu omladine Beograda 5. oktobra 2014. godine u 20 sati, tačno na godišnjicu smrti ove izuzetne heroine, Milunke Savić.

Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti...). Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva.

Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Bila je ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, i školuje. Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije