Učenici, osvajači priznanja na međunarodnim olimpijadama iz matematike, hemije, fizike, informatike, astronomije i astrofizike i njihovi profesori, okupili su u republičkom parlamentu i izneli utiske sa tih takmičenja, a jedan od najvažnijih utisaka je što ove godine prvi put nisu imali finansijskih problema u organizovanju putovanja, pa su bez strepnje mogli da se pripremaju, prenosi Tanjug27. avgusta 2014. godine.

Skup je, prema rečima ministra prosvete Srđana Verbića, najveći mogući resurs, a za cilj je imao i međusobno upoznavanje i druženje takmičara iz nekoliko naučnih oblasti.

Deca su ovom prilikom dobila prigodne poklone od Centra za promociju nauke, ali su i predstavila neke zadatke i način dolaska do rešenja.

Neki od učenika, poput talenata iz beogradske Matematičke gimnazije ili niške Gimnazije "Svetozar Marković", koja niže uspehe iz informatike, pojavljuju se već na nekoliko takmičenja i poznati su u javnosti, ali je na prijemu bilo i uspešnih hemičara, čiji su uspesi manje poznati.

Prenoseći ustiske sa Olimpijade iz fizike u Kazahstanu, deca su navela primer interesantnog zadatka iz filma "Gravitacija" (u kome glume Džordž Kluni i Sandra Bulok), u kome je trebalo da pronađu način i spasu Džordža Klunija, koji je ostao bez vazduha dok je popravljao svemirski brod.

Profesor beogradskog Fizičkog fakulteta Mićo Mitrović i jedan od vođe naše ekipe iz fizike, rekao je da su se naši učenici jako dobro snašli prilikom rešavanja zadataka.

"Ove godine su bili izuzetno teški zadaci na Olimpijadi u Kazahstanu, najteži do sada, ali su se naši đaci jako dobro snašli i osvojili medalje", rekao je prof. Mitrović, podsetivši da su osvojili jednu srebrnu medalju, tri bronze i pohvalu.

Olimpijada iz hemije ove godine se održavala u Vijetnamu, a u konkurenciji 75 zemalja, učenik iz Svilajnca Aleksa Milosavljević osvojio je srebrnu medalju, Marko Nešić iz Krupnja i David Koprivica iz Valjeva bronzanu, kao i Miloš Selaković iz Užica, rekao je profesor beogradskog Hemijskog fakulteta Dušan Sladić, jedan od vođa ekipe.

Hemičari, prema rečima Sladića, treći put učestvuju na međunarodnoj olimpijadi i zadovoljni su postignutim, posebno što su ove godine uspeh imala uglavnom deca iz manjih sredina.

"To samo potvrđuje da su i deca iz manjih gradova uspešna i da se i tamo može uspešno raditi", rekao je Sladić i ukazao da ovi takmičari ne idu ni u kakve specijalne gimnazije, već da pohađaju redovne gimnazije prirodno-matematičkog smera.

Profesor Sladić ukazuje na generalni problem što hemičari nemaju specijalne škole u kojima bi se taj predmet najviše izučavao. Neke zemlje, kako je podsetio, imaju te ustanove, poput azijskih, pa i postižu najveći uspeh.

On je ukazao da je naša ekipa po ukupnom broju bodova bila bolja od svih zapadnoevropskih zemalja, ali i severnoevropskih, sem Nemačke i Engleske, smatrajući da bi u školama program hemije mogao donekle da bude proširen bar za nadarenu decu.

Prema rečima đaka, iz hemije je bilo i zadataka koji se ne uče u srednjim školama, što ih nije omelo da uspešno reše zadatke.

Ovde pogledajte koje su medalje osvojili mladi srpski astrofizičari.

Astrofizičari su predložili da 2021. godine Srbija bude domaćin olimpijade iz ove oblasti.