"Svoj san počela sam da ostvarujem 2002. godine, kada sam s prijateljicom Milicom Gavrilović osnovala lokalni brend Dve šmizle. Imale smo velikog uspeha u svim zemljama bivše Jugoslavije, a naša kolekcija je bila prezentovana i na Sajmu mode u Parizu" priča Ljiljana Čakić, dizajnerka ekskluzivnog nakita. 

Godine 2010. godine dobila je dve prestižne nagrade za poslovno dostignuće Najbolji iz Srbije i Biznis žena godine.

Ostvarivši cilj na domaćem tržištu, počela je da razmišlja i o širenju svoje ljubavi prema nakitu i u drugim delovima sveta. Sa ćerkama Sarom i Ninom osnovala je novi brend unikatnog nakita ručne izrade, dizajniranog za svetsko tržište, pod nazivom City Fashion Jewellery i otvorila dve ekskluzivne radnje u centru Beograda.

Kolekcija drugačijeg, originalanog nakita za veoma kratko vreme stekla je veliku popularnost kako u Srbiji tako i širom Evrope. Ljiljanin nakit nose mnoge poznate zvezde, dizajneri, stilisti, voditeljke… A da bi došla do uspeha, bila joj je potrebna dobra organizacija života.

"Svakog dana ustajem u pet, vežbam, pripremam hranu i u pola osam počinje moj radni dan. Preko dana se fokusiram na dizajniranje i to obično traje do 16 sati, a onda se bavim organizacijom posla, idem na sastanke, posećujem klijente, obilazim radnje. Kući se obično vratim kasno uveče", priča Lisina sagovornica.

"Kao mala ustajala sam rano jer sam dosta vremena provodila s bakom i dekom koji su imali radionicu za pravljenje igračaka. Drugi baka i deka su imali krojačku radnju, tako da sam, iako se nisam školovala za vođenje privatnog biznisa, u njemu uspela, jer “geni su, ipak, geni”. Najvažnija je organizacija ne samo u poslu nego i u ličnom životu. Kako idete kroz život, tako idete i kroz posao; kako je organizovan privatni život, takav će biti i poslovni. Za mene su najsrećniji oni trenuci koje provedem sa svojim roditeljima i decom u porodičnoj idili. Moje ćerke su aktivno uključene u porodični posao i u svakoj situaciji su mi najveći oslonac i podrška", iskrena je dizajnerka.

Ljiljana svoj nakit izrađuje od raznih materijala kao što su Swarovski kristali, poludrago kamenje i prirodni materijali poput školjki i drveta, koji se kombinuju u ekstravagantno dizajniranim komadima. Prilikom kreiranja akcenat je na kvalitetu dizajna, eleganciji i skladu. Da bi brend ostao u trendu, važno je unositi inovacije u formi i materijalu, kao i idejama.

"U početku sam se ljutila kada su me kopirali, ali sam shvatila da sam nepresušan izvor ideja, i neće stići da me iskopiraju. Vođena sam potrebom da svakoj ženi pružim priliku da se oseća kao diva, snažno i samopouzdano. Uvek dolazim do svežih ideja pri kreiranju jedinstvenih komada koji odgovaraju svakom stilu i svim generacijama od tinejdžerke i poslovne žene do žena od stila i javnih ličnosti."

Pošto je za veoma kratko vreme stekla poverenje i ljubav brojih ljudi u Srbiji i inostranstvu, Ljiljana je rešila da istu podršku pruži onima kojima je to najpotrebnije - a to su deca. Njena firma učestvuje u raznim humanitarnim akcijama, a deo novca koji je prikupljen od dve ekskluzivne unikatne kolekcije, prodate na rođendanskoj reviji, doniran je Dečjoj klinici za oftalmologiju Kliničkog centra Srbije.  

"Divan je osećaj kad nekog učinite srećnim. A ja idem dalje. U narednom periodu cilj mi je da plasiram svoj dizajn u zemljama Bliskog istoka i Amerike, kao i da svoje znanje i iskustvo podelim s talentovanim, ali pre svega vrednim mladim dizajnerima. Moj dizajn je do sada prikazan u holandskom Vogu, kreirala sam nakit za reviju svetskog brenda donjeg veša, a iskreno se nadam da će jednog dana moje kreacije poneti svetske zvezde poput Bjonse, Dženifer Lorens i Kim Kardašijan", sa osmehom nam je otkrila Ljiljana Čakić.

U galeriji pogledate fotografije nakita.

Tekst: Vesna Stanimirović

LepaiSrecna Kažu da je uvek najlepše kada vam hobi postane posao. Ljiljana Čakić je ostvarila svoj san i pretočila ga u blistavi, svetlucavi i glamurozni nakit.