ŽARKO LAUŠEVIĆ PREPOZNAO SVEŠTENIKA KOJI JE GODINAMA KRIO ISTINU: Pozivao na smrt glumca, pa se pravdao - Mlado, ludo

Žarko Laušević prepoznao sveštenika koji mu je pretio u liku paroha u Njujorku koji je dolazio u kuću da mu seče slavski kolač.

Zorana Jevtić

Na komemorativnom skupu posvećenom Žarku Lauševiću govorili su najbliže kolege koje su sa velikim glumcem prošli mnogo toga. Jedan od njih je bio i Svetozar Cvetković, a među pričama iz njihovog života izdvojila se i ona o parohu naše crkve u Americi.

Tamo je Žarko pobegao, bojeći se krvne osvete i živeo u ilegali sa suprugom Anitom. Njegov život je dobio neslućeni obrt nakon tragičnog incidenta u jednom podgoričkom kafiću gde je, prekoračivši nužnu samoodbranu ubio dvojicu i ranio trećeg muškaraca.

Svemu su prethodile provokacije u Beogradu, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde su Žarka napali zbog navodnog "vređanja lika Svetog Save" kojeg je glumio. Predstava je prekinuta, a Lauševiću upućivane stalne pretnje zbog kojih je i počeo da nosi pištolj.

youtube 

Godinama kasnije, Žarko živi u Njujorku, gde dočekuje Svetozara Cvetkovića i ponudi se da mu nađe smeštaj. Vodi ga u crkvu i upoznaje s parohom koji mu, inače, dolazi u kuću, seče mu kolač za slavu...

Po izlasku iz crkve, Laušević prepričava Svetozaru kako je u svešteniku prepoznao jednog od onih koji su ga napali u pozorištu, baš te noći kad mu je sudbina zauvek promenjena i zapečaćena. 

Foto: Kurir 

Premda je preko dana radio težak posao, Žarko u Njujorku nije mogao noću da spava. Često je pisao, gledao Jutjub. "Onda nekad kopam po tim događajima i godinama", ispričao je Cvetkoviću, a on prepričao na komemoraciji umrlom kolegi.

"Gledam iznova i iznova te snimke iz svoje prošlosti. Ne znam po koji put gledam prekid predstave `Sveti Sava` u JDP. Gledam tu ujudrmu nacionalista i ove naše što smiruju buru, one nesretne glumce koji ne znaju šta ih je snašlo. U jednom trenu među svim tim ludacima, koji urlaju da smo izdali Srbiju i Svetog Savu vidim poznato lice. Vidim ovog paroha. Godinama mlađeg. Mislim, možda samo liči na njega."

Youtube / Lauš 

Cvetković je gotovo s nevericom slušao ovu priču. Žarko je nastavljao:

"Ujutru se spakujem i dođem u crkvu. Mislim se taj čovek mi dolazi u kuću, seče mi kolač. Nemoguće da je to on".

Eto pojavljuje se on, rekoh da pitam: "Video sam noćas na snimku prekida moje predstave.." i ne stigoh da završim:

"E, da. Tamo sam bio i ja" oglasi se on. "Znam da me ima na tom snimku".

ATA / Antonio Ahel 

Pitao sam ga: "Vi ste bili sa ljudima koji su pozivali na moju smrt? Pored Šešelja koji je mlatio pištoljem?"

Samo mi je odgovorio: "A šta sam ja znao Žarko? Mlado ludo." "Vi mi dolazite u kuću, sečete kolač, a ja sam zbog tog događaja počeo da nosim pištolj... "

Lauševiću je, upravo zbog pretnji koje je doživeo u pozorištu, bilo savetovano da nabavi pištolj. Tokom napada u Podgorici je doživeo samrtni strah i bio uplašen za život brata kojeg je gledao kako udaraju u glavu dok leži nepomično na zemlji.

ATA / Antonio Ahel 

Pucao je iz pištolja nabavljenog za samoodbranu. Izazvao je smrt dvojice svojih napadača i ranio trećeg, a za ubistvo u prekoračenju nužne samoodbrane izrečena mu je presuda u trajanju od 15 godina. Kazna je prvo smanjena, a zatim je pomilovan nakon izdržanih četiri godine i sedam meseci. Osećaj krivice ga je pratio d smrti. Pročitajte ko je sve došao da ga isprati na večni počinak i pogledajte slike sa sahrane voljenog glumca.

Zorana Jevtić, ATA / Antonio Ahel Porodica i prijatelji ispraćaju glumca na poslednji počinak.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

This browser does not support the video element.

"UPRAVO PROLAZI ŽIVOT, ZAMOLIO SAM GA DA ZASTANE, DA SE I NJEMU OPROŠTAJNO POKLONIM" Beograd se oprostio od Žarka Lauševića  Kurir TV