Kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra, a od tog dana u Velikoj Britaniji vlada velika žalost. Tron je preuzeo njen sin Čarls, koji sada nosi titulu kralj Čarls III, a pripreme za sahranu uveliko su u toku. Ujedno su počela i nagađanja da li će kraljica Elizabeta II biti sahranjena sa svojim vereničkim prstenom, a strani mediji navode da je to malo verovatno.

U pitanju je dijamantski prsten, čiji središnji kamen je okružen sa više manjih dijamanata, a razlozi da kraljica ne bude sahranjena sa njim su, kako se navodi, pre svega vezani za tradiciju. Većina članova kraljevske porodice se, naime, odlučuje da verenički prsten preda u nasleđe nekom od svojih potomaka.

kraljica elizabeta
Profimedia 

U mnogim slučajevima, on se ponovo predaje kao verenički prsten, a upravo je to bio slučaj sa prstenom Kraljice majke, majke Elizabete II. Verenički prsten Kraljice majke smatra se jednim od najvrednijih kraljevskih prstenova svih vremena, a princ Čarls je ovaj komad nakita, prsten svoje bake, iskoristio da njime zaprosi sadašnju suprugu Kamilu.

Vereničko prstenje kraljice Elizabete Druge i Kamile
Profimedia 

Reč je o petokaratnom dijamantu sa smaragdnim brušenjem, koji okružuju tri dijamanta i koji je Kraljica majka dobila 1929. godine od svog supruga, kralja Džodža VI. Pomenuti prsten, kojim je zaprošena Kamila, procenjen je na oko 247.650 evra.

S druge strane, prilikom veridbe Čarlsa i njegove prve supruge Dajane nije poštovana tradicija. Dajana je sama izabrala svoj verenički prsten, a u pitanju je prsten koji ima cejlonski safir od 12 karata, oko kog se nalazi 14 dijamanta. Ovim prstenom je kasnije princ Vilijam, Dajanin i Čarlsov stariji sin, zaprosio svoju sadašnju suprugu Kejt Midlton.

Strani mediji navode da će verenički prsten kraljice Elizabete II možda naslediti neko od njenih praunuka, među kojima su i Vilijamova deca Džordž, Šarlot i Luis, a da postoji mogućnost da će kraljica biti sahranjena sa svojom burmom, što je češća praksa.

Prinčevi Vilijam i Hari su sa suprugama Kejt Midlton i Megan Markl pre dva dana pozdravili okupljene građane koji su došli da ostave cveće i odaju počast kraljici, a fotografije nastale tom prilikom pogledajte u galeriji ispod.

Profimedia Megan Markl, princ Hari, Kejt Midlton i princ Vilijam

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna