Da je biti kraljica lako, kraljica bi bi bio svako, rekli bi rojalisti, na opasku da je život pripadnika plave krvi ružičast i bezbrižan.

Zbilja, gledajući sa strane život na dvoru, svu tu raskoš, skupocene toalete, nakit, kraljevski tretman i luksuzna putovanja, izgleda kao da plemstvo zaista vodi lagodan život.

Međutim, šta se krije iza sjajne spoljašnjosti? Koje sve kočnice i stege stoje iza savršenih osmeha i negovanih ruku koje mašu okupljenim podanicima?

Kao primer možemo uzeti britansku kraljevsku porodicu, koja je kao najveća imperija na svetu imala prestižan položaj u odnosu na ostale dinastije, a samim tim i osobena pravila ponašanja, koja su se očuvala do danas.

Pošto članovi britanske dinastije nastupaju javno kao izaslanici krune, to jest kraljice Elizabete II, što bi u prevodu moglo biti njihovo „radno mesto”, samim tim moraju i da izgledaju i da se ponašaju u skladu s protokolom.

Pripadnice plave krvi ne nose haljine i bluze golih ramena.

Vojvotkinja Megan prekršila je ovo pravilo već na svom prvom pojavljivanju upriličenom povodom proslave kraljičinog rođendana.

Veliki dekolte je takođe nepoželjan, a princeza Dajana, koja ga je u retkim prilikama nosila, vešto bi ga skrivala klač-torbicom pri izlasku iz limuzine.

Posle šest po podne pripadnice plave krvi skidaju šešire i stavljaju tijare, jer njih nije dozvoljeno nositi preko dana. Takođe, tijaru nose samo udate žene.

Za decu isto tako važi dres kod. Dečaci, kao pripadnici više klase, ne smeju da nose pantalone dugih nogavica, pa tako princ Džordž i leti i zimi nosi kratke pantalone i dokolenice.

Damama je dozvoljen samo neutralni lak za nokte, bež ili roze. Na primer, kraljica Elizabeta već trideset godina nosi istu nijansu, proizvod iste kozmetičke kuće. Nokti nalakirani drugom bojom, pogotovu tamnom, smatraju se neprimerenim, čak vulgarnim. To pravilo prva je prekršila vojvotkinja od Saseksa na premijeri cirkuskog spektakla, uz to obuvena u sandale sa otvorenim prstima.

Plemkinje obično nose pismo-tašne ili tašnice s dužim ručkama, poput kraljice. Ovaj aksesoar služi joj i za komunikaciju sa osobljem. Ako u toku večere ili zvaničnog prijema stavi tašnu na sto, to je znak da se gozba završi za pet minuta. Klač-torbica ima i praktičnu svhu da se izbegne rukovanje. Naime, obični smrtnici ne pružaju ruku plemićima ako to oni prvo ne učine. Takođe, prilikom pozdravljanja sa članovima kraljevske porodice, žene treba da načine blagi kniks, savijanjem kolena, dok se muškarci naklone.

Dame moraju da vode računa i o tome kako sede: ne smeju da prekste noge, već sede pravo, s jednom nogom iza druge i rukama u krilu.

Prema britanskoj kraljevskoj tradiciji, muškarci ne razmenjuju burme sa svojim verenicama na venčanju niti ih kasnije nose. Ovo pravilo poštuju princ Čarls i princ Vilijam, dok je princ Hari odlučio da raskrsti s običajima i stavi burmu. Poznavaoci dvorskih prilika ovaj potez vide kao simboličan korak napred u pravcu modernizacije i izjednačavanja muških i ženskih prava.

Dok je ranije za naslednike bilo nemoguće venčanje s razvedenom ženom, pa još iz naroda, zbog čega se kralj Edvard svojevremeno odrekao krune, sada je britanski dvor mnogo tolerantniji. Princ Čarls, i sam razveden, na civilnoj ceremoniji oženio se Kamilom Parker Bouls nakon njenog razvoda. Isto je učinio i njegov mlađi sin Hari, oženivši se s Megan Markl koja ima brak iza sebe. Razlika je u tome što je princ Hari dobio dozvolu da se venča i u crkvi.

Svadbeni buketi nevesta britanskog dvora gotovo su identični, pošto moraju da sadrže cvetove mirte, koji su davno krasili bidermajer princeze Viktorije i tako postali tradicionalni.

Zašto se Vilijam i Kejt ne drže za ruke?

PageBreak
Članovi kraljevske porodice ne smeju javno da izražavaju svoja osećanja kada službeno predstavlju monarhiju. Tako bi se na prste jedne ruke moglo izbrojati koliko puta su se princ Vilijam i Kejt držali za ruke. Nije dozvoljeno čak ni držanje podruku. S druge strane, novopečeni mladenci Hari i Megan ne poštuju to pravilo.

Na britanskom dvoru važi pravilo da parovi moraju da imaju bar dvoje dece. Dalje širenje porodice je njihova stvar, ali minimum su dva naslednika, što su ispunila sva deca kraljice Elizabete, a zatim i njhovi potomci.

Iako moderna tehnologija odavno omogućava roditeljima da u toku trudnoće saznaju pol deteta, britanski dvor zabranjuje da se to saopšti javnosti pre rođenja.

Dok „obične smrtnice” mogu sebi da dozvole luksuz da nakon porođaja provedu nekoliko dana u porodilištu, princeze moraju da se što pre, našminkane i sveže isfenirane, pojave u javnosti i predstave naslednika! Vojvotkinja Kejt je, na opšte zgražavanje majki širom sveta, prilikom trećeg porođaja izašla s bebom iz porodilišta već posle nekoliko sati.

U prošlosti, deca bi redovno ostajala kod kuće s dadiljama, dok su njihovi roditelji išli na službena putovanja. Tako je i kraljica Elizabeta II ostavljala malog princa Čarlsa s babom i dedom. Kada su Čarls i Dajana dobili sina, prekinuli su ovu tradiciju i poveli ga sa sobom u Australiju, iako je imao samo devet meseci. Slično su učinili i Vilijam i Kejt kada su putovali s malim Džordžom, a kasnije i sa ostalom decom.

Drugo pravilo koje se odnosi na putovanja propisuje da svi članovi porodice ne smeju da putuju zajedno, kako se, u slučaju nesreće, ne bi ugrozio opstanak loze. Princ Vilijam je i to pravilo prekršio, otputovavši zajedno sa celom porodicom u Australiju.

Kada putuju u inostranstvo, članovi kraljevske porodice moraju u prtljagu da imaju i crninu – u slučaju iznenadne smrti nekog člana dinastije, da bi prilikom izlaska iz aviona bili spremni. Ova situacija desila se kraljici Elizabeti kada joj je na službenom putovanju stigla vest o očevoj smrti.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna