Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ĆERKA ANICE DOBRE KRENULA JE MAMINIM STOPAMA: upoznajte mladu glumicu Minu Sovtić

Mlada glumica Mina Sovtić otkrila nam je da li radije sluša savete ili sledi svoje snove, čime ju je osvojila gluma i koliko saoseća s drugim ljudima.

  Izvor: Foto: Damir Dervišagić

Njeno lice mora da ste već zapamtili gledajući je u nekoj od aktuelnih televizijskih serija ‒ u ulozi smerne studentkinje Muzičke akademije u seriji Žigosani u reketu, bogate supruge političara Vukašina Katića u Korenima ili pak ljubavnice ubijenog pevača u Ubicama mog oca... Njena neobična i autentična lepota ide ruku podruku s njenim prirodnim darom za glumu.

Povezane vesti

Zato je manje važno to što je ćerka naše poznate glumiceAnice Dobre ‒ jer svoj put gradi sama, ulogama koje bira i likovima koje oživljava. Iako je još studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti, Mina Sovtić je u poslednje vreme vrlo angažovana na televiziji, u pozorištu i na sinhronizaciji filmova.

Kako ste se opredelili za glumu, čime vas je osvojila?

Zapravo, nije ona mene osvojila, nego ja nju. Moglo je i da bude drugačije, da ne krenem glumačkim stopama, jer sve je stvar odluke i toga u šta čovek želi da uloži svoje vreme i svoj trud. Kada pričamo o umetnosti, tu uvek pomalo ima elemenata mistike, budući da se kao umetnik rađaš a ne postaješ... Međutim, koliko ima umetnika koji nikada nisu profesionalno razvijali taj deo svog bića? Kada sam bila mala, uvek su mi čitali priče, dok danas ja imam potrebu da ih pričam drugima.

View this post on Instagram

A post shared by Mina Sovtic (@knife_afterdark) on

Da li su vas roditelji odgovarali od glume s obzirom na nezadovoljavajući položaj umetnika kod nas?

U našoj zemlji se teško živi od svakog posla, pa tako i od umetnosti. Ne postoji garancija za sigurnu budućnost. Mislim da svako mora da sledi svoj unutrašniji osećaj za ono što smatra ispravnim.

Za kratko vreme gledali smo vas u nekoliko TV serija i u filmu Apsurdni eksperiment. Kao mladoj glumici, koliko vam to iskustvo znači?

Znači mi neverovatno mnogo. Svaki rad je novo iskustvo i pomaže nam u klesanju zanata. A zaista sam i imala od koga da učim, počevši od mog profesora s klase Dragana Petrovića Peleta, s kojim sam imala priliku i da glumim u Zvezdara teatru, u predstavi Hipnoza jedne ljubavi. Zapravo, mnogo sam naučila od svih kolega iz podele jer su nepresušan izvor inspiracije.

Šta je najkorisnije od svega što ste naučili na FDU i mogli odmah da primenite?

Ovo je zaista dobro pitanje ‒ na koje nemam odgovor. Na Akademiji ne učimo iz udžbenika niti gluma tako može da se radi, već praktično i konkretno. Najlakše bih to mogla da objasnim kao povratak igri.

Predstava Ljubav u Savamali Zvezdara teatra bavi se problemom migranata, ali i našim stavom prema njima. Koliko vas je ova tema podstakla na razmišljanje?

Stalno razmišljam o svetu u kome živimo. Mislim da je to obaveza svakog čoveka. Mi drugi svet nemamo. Ovo je možda najveća zapisana migracija u ljudskoj istoriji i, koliko god bila izazvana velikim političkim previranjima, neizmerna je tragedija za te ljude. Zato mi moramo da shvatimo da ti ljudi nisu oni, nego mi, i da svi lako možemo da se nađemo u takvim situacijama. Zato treba imati empatiju, videti sebe u tuđim cipelama i pomoći ‒ svako prema svojim mogućnostima.

View this post on Instagram

A post shared by Mina Sovtic (@knife_afterdark) on

Igrate Saru koja je oštra, odlučna, tvrdoglava, pomalo muškobanjasta. Kako ste gradili njen lik?

Ona je naizgled suprotna meni, i fizički i po pristupu. Ali, ona je borac za pravdu i tu smo se našle. Sedela sam s Dorćolcima i hvatala njihove manirizme. Malo sam skinula i mog tatu.

Da li vašem temperamentu više leži živa reč na sceni ili snimanje pred kamerama?

Ne mislim da je pred kamerama reč manje živa. Posao nas glumaca je da mrtvim slovima na hartiji, u scenariju, udahnemo život. Dakle, suština je ista, samo se sredstva razlikuju. A sve ima svoje prednosti i mane.

S vama u klasi su i neka već poznata imena: Miona Marković, Iva Ilinčić, Hana Beštić... Koliko ste bliske?

Veoma volim svoju klasu, to je skup različitih mentaliteta koji su našli zajednički jezik. I uvek mi fali više druženja s njima, iako dosta vremena provodimo zajedno na fakultetu.

Poznati ste kao veliki ljubitelj životinja i borac za njihova prava?

Mogu da kažem da samo nisam gluva na tuđu muku, bila ona ljudska bila životinjska. Psi, mačke i druge životinje na ulici muče se i žive u vrlo teškim uslovima, i ja osećam snažnu potrebu da im pomognem koliko mogu. Koliko god bila različita, sva svesna živa bića osećaju i ljubav i bol, i imaju široki raspon emocija. Sve što može da oseća, meni je srodno.

SUKNJE KOJE MOŽETE DA NOSITE UZ PATIKE I VISOKE ŠTIKLE: ovih 5 modela žele sve žene na svetu (FOTO)

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije