Ona je svetska zvezda, a potiče iz Srbije. Njeno ime ponosno stoji uz najveća imena svetske kinematografije: Bojana Novaković. Rođena je u Beogradu, a s roditeljima se preselila u daleku Australiju kada joj je bilo sedam godina. U Sidneju je diplomirala dramsku umetnost i posvetila se glumi, kao svojoj najvećoj ljubavi. Glumila je, između ostalih, uz Kijana Rivsa u filmu Generacija uma, sa Melom Gibsonom u Ivici tame, a naša publika zavolela ju je u popularnoj TV seriji Instinkt na Fox Crime, snimljenoj po motivima romana Murder Games Džejmsa Patersona. Bojana igra neustrašivu i harizmatičnu detektivku Lizi Nidham, što je i bio povod za naš razgovor.

Kakav je bio osećaj udahnuti život Lizinom liku?

Volela sam da kreiram Lizin lik. Bilo je neverovatno, mesto snimanja je neverovatno, moj partner u seriji Alan Kaming je neverovatan. Čitava ekipa je sjajna. Sve je neverovatno! Napraviti od Lizi stvarnu osobu bio je pravi izazov. To putovanje je definitivno bilo razvoj ‒ od jedne crno-bele osobe, koja jasno odvaja ispravno od pogrešnog, zna kako se stvari rade, drži se pravila tipa „policija radi na taj način“, do emocionalnog otvaranja, kada Dilan, koji je potpuno suprotan tome, ulazi u njen život. On je posvećen kritičkoj analizi, krši pravila i izaziva sve poznato. I tako se, naravno, i ona nađe pred izazovom, jer njen rad je njen život. Postepeno, sve počinje da se otvara – njen lični život, njen profesionalni život, osećaj da bi, otvarajući se, mogla da veruje nekome kao što je on, a ne samo svom psu. Dakle, razvijanje lika na taj način bilo je zaista neverovatno. Pratiti kako je u nekim trenucima emotivna i kako se otvara, bilo je sjajno.

Koje su prednosti postojanja dva glavna lika koji se nikako ne mogu dovesti u romantičan odnos?

Za hemiju između Dilana i Lizi zaslužni su njihov intelekt i njihove emocije, zar ne? Kako između njih ne postoji seksualna privlačnost, mnogo je uzbudljivije glumiti tu intelektualnu i emocionalnu hemiju, jer je postojana. Varnice lete kada pričaju o poslu. Istovremeno, oni su vrlo borbeni i privatno. Na primer, on ponekad želi da sazna o njoj više nego što je ona spremna da mu dozvoli, a ponekad se to i menja. Ponekad ona može da vidi da on skriva neke stvari, pa želi da kopa dublje i sazna šta on to radi, a to utiče na nju emocionalno. Tako stalno imamo tu emocionalno-intelektualno natezanje između njih. I, na neki način, oboje uživaju u tome. Koliko god da to mrze, ne mogu bez toga. To je uvek zanimljivo jer može da traje, i traje, i traje, menja se, nestaje, i vraća se, što je stvarno uzbudljivo. Mislim da je velika prednost to što postoje dva lika koji nikada neće konzumirati sopstveni odnos, jer se njihova hemija nikada neće izgubiti u seksualnosti. U suprotnom, nikada ne bi moglo da potraje, zar ne? Dakle, njihova hemija će uvek zavisiti od intelektualnog nadmudrivanja. Zavisiće od njihove emocionalne povezanosti ili razdvojenosti, i nikada neće nestati.

Kako je bilo raditi s kolegom Alanom Kamingom?

Ne možete da ne volite Alana Kaminga! On je kao veliki zrak sunca. Mislim, on svakodnevno dolazi na posao oran, budan, srećan što je tamo, iskren, spreman da se suoči s bilo kakvim problemom koji se nađe pred njim. Obožavam to. Volim da radim s njim.Zašto je Lizi dobra u svom poslu?

Smatram da je Lizi opasan detektiv. Ona je žestoka, ali radi sve po pravilima. Ne propušta nijedan detalj, ne ostavlja ništa nedovršeno. Možda ne dobije uvek sve odgovore, ali uvek postavlja sva pitanja. Ona je vrlo temeljna i iskrena, jer to zahteva posao. Kada to ne zahteva, biće uzdržana, ali njen rad je njen život. Lizi će se uvek izložiti opasnosti, bez obzira na sve ne bi li rešila slučaj. Mislim da je to zato što ju je očigledno njena prošlost, koja se otkriva s vremenom, postavila je na taj put. Jednostavno, misli da mora da ispravi sve greške i nepravde, da poštuje pravila službe, da radi stvari na pravi način. Ona veruje da je to njena uloga i zato je žestoka u svemu tome. Mislim da je „žestoka“ prava reč.

Da li volite da snimate akcione scene u seriji?

Obožavam! Treniram tajlandski boks mai-tai i MMA mi je opsesija. Veliki sam MMA fan i to već neko vreme. Mi zapravo ubacujemo malo mai-taija u našu policijskustanicu... O, da, malo tajlandskog boksa uskoro će stići do vas. Opsednuta sam tim stvarima. Obožavam ih! Stoga definitivno puštam dublerku da trči umesto mene ukoliko Lizi mora da trči na visokim potpeticama. Ali, ona ne snima moje borbene scene, nema šanse!

Kakvu ulogu društvene mreže imaju u vašem odnosu s publikom?

Gluma se mnogo promenila otkako smo počeli da glumimo. Tada nije bilo društvenih mreža. Sada je potpuno drugačije jer morate na neki način da budete odgovorni za svaku rečenicu koju izgovorite u seriji i potom da budete voljni i da o tome razgovarate s pratiocima. Na taj način, mi radimo na seriji svesni da, kada nešto kažemo, to uvek može izazvati neke reakcije na društvenim mrežama. Za to smo potpuno otvoreni i spremni.

Po vašem mišljenju, zašto bi publika trebalo da gleda Instinkt?

Morate da gledate ovu seriju, jer je ekscentrična, smešna i duhovita vrsta drame, koja je ispunjena šaljivim i zabavnim rešavanjem nedeljnih slučajeva. Ti slučajevi imaju uticaj na glavne likove, jer u svakoj epizodi rešavaju situacije koje direktno utiču na njihove živote i njihove lične odnose. Serija je zaista zarazna!

Tekst: V. O.

Izvor: Lepa & Srećna