Talentovana mlada glumica Marija Bergam, koja već nekoliko godina sa suprugom, proslavljenim glumcem Rašom Bukvićem, i trogodišnjim sinom živi na relaciji Beograd-Pariz-Kotor, tvrdi da takav život ima i svojih prednosti isto koliko i mana. Kada je na kastingu prošle godine dobila glavnu žensku ulogu u novoj TV seriji Dragana Bjelogrlića Senke nad Balkanom, život rođene Kotoranke na trenutak se zaustavio u Beogradu. Ona igra plemkinju Maju Davidović, zavodnicu koja će mnogima zagorčati ili zasladiti život. Sada se raduje početku snimanja druge sezone za koju tvrdi da će nadmašiti očekivanja publike.

- Kasting nije od koristi samo režiseru koji bira glumca za određenu ulogu, već je i za nas odlična prilika da osetimo koliko nam lik leži ili ne. Iskreno, istog časa kada sam pročitala scenario pre godinu dana sam se zaljubila i u njega i u lik Maje, i silno poželela da dobijem tu ulogu. Jedna devojka na snimanju, nakon što me je malo bolje upoznala, prokomentarisala je kako smo Maja i ja potpuno različite. Na prvi pogled, to je tačno, ona je žena krajnje drugačijih životnih opredeljenja i navika od mene, ali smo vrlo sličnog temperamenta, karaktera i senzibiliteta... Meni se bar tako čini - kaže Marija na početku našeg razgovora.

Kako ste se pripremate za lik beogradske fam fatal iz ove mistične priče? 

Uglavnom kod kuće, sama. Rad na liku ima više faza, trudila sam se da radim pedantno i da ništa ne preskačem.

Kakav utisak je na vas ostavio Dragan Bjelogrlić kao reditelj? 

Dragan se pokazao izuzetan i kao partner i kao reditelj. Kao reditelja ga upotpunjuje to što je glumac jer mu je poznata priroda glumačkog posla i u stanju je da iz svakog glumca izvuče ono što mu treba. Njegova uputstva su sažeta, precizna i imaju moć da pokrenu. To je veoma značajno i olakšavajuće za glumca koji nema mnogo iskustva – da ima nekoga na koga može da se osloni i kome može da veruje. 

S kim je bilo zadovoljstvo raditi, a od koga ste najviše naučili na snimanju?

Imala sam privilegiju da na ovoj seriji radim s mnogo velikana naše glumačke scene. Zaista, konkurencija je bila takva da nikoga ne bih mogla posebno da izdvojim.

Šta će vam naročito ostati u sećanju sa snimanja prve sezone?

Jedan divan glumac, s mnogo iskustva u radu na filmu i u pozorištu, rekao je kako je u svom životu malo puta radio sa ekipom koja je toliko profesionalna i kreativna. Mislim da će publika to osetiti. Divno je kada osećate da cela ekipa veruje u taj poduhvat i gine za njega.

PROČITAJTE JOŠ:Stefan Milenković: slavni violinista otkriva šta je najvažnije za negovanje muzičkog talenta

Da li dobijate savete o glumi od supruga? 

Radivoje ima mnogo iskustva u radu na filmu i ovde, kao i u inostranstvu, i naravno da su mi njegovi saveti od velike koristi.

Mislite li da vam je lakše u braku zato što ste oboje glumci? 

Drago mi je što u mužu imam sagovornika za svaku temu koja se tiče posla i što uvek mogu da ga pitam za mišljenje. Takođe, naučili smo da tolerišemo jedno drugome te haotične rasporede snimanja, koji umeju da nam potpuno poremete život. Čini mi se da bi nekome ko nije u tom poslu bilo mnogo teže da sve to razume i prihvati.

S obzirom na njegov uspeh i kontakte u inostranstvu, da li ste i sami okušali sreću?

Počela sam odskora da idem na kastinge u Parizu i to za likove žena iz Istočne Evrope. Radovala bih se da mi se otvori još neko tržište, ali u suštini, meni je bitno da se bavim ovim poslom na kvalitetan način, da biram dobre sadržaje, radim stvari koje me se tiču, u koje verujem, i pokušam da ostanem dosledna svom ukusu. 

Da li vam je teško da živite na više adresea na relaciji Srbija–Crna Gora - Francuska?

Ima to svojih prednosti i mana. Trudim se da više značaja dam lepšim stranama takvog života.

Kada biste birali holivudskog glumca s kojim biste delili platno, ko bi to bio i zašto?

Oprostićete, ali kada bih mogla da biram, to ne bi bio holivudski glumac već ruski, zove se Jevgenije Mironov. Naša publika je imala priliku da ga gleda u dve ruske serije, Idiot i Dostojevski. 

Mislite li da je porodična sreća preduslov za uspešnu karijeru?

Ne mislim. Štaviše, čini mi se da ima mnogo više uspešnih ljudi u našem poslu koji se nisu ostvarili kao porodični ljudi. I porodičan život i naša profesija traže ogromno posvećenje. Mislim da je pravi podvig uspeti da se usklade ova dva sveta tako da nijedan ne pati.

Jeste li se ikada pribojavali kako ćete uskladiti snimanja i brigu o detetu?

Jesam. Ali na kraju sve nekako dobro prođe. Imam veliku podršku i pomoć porodice.

Da li ste strogi kao majka?

Mislim da ću to biti kad zatreba. Još uvek nema potrebe.

Tekst: Suzana Obradović

Izvor: Lepa & Srećna