Dok je pravio pauzu od priprema za veliki solistički koncert održan 4. juna 2015. godine u Sava centru, sa legendom naše narodne muzike Marinkom Rokvićem (61) porazgovarali smo u vili kraj Košutnjaka, gde sa porodicom živi poslednjih 7 godina... 

Marinko Rokvić je u jednoj uskoj uličici, u vili kraj Košutnjaka na desetak kilometara od centra grada pronašao mir od napornih nastupa, koncerata i veselja.

"Pošto sam se oduševio ovim krajem, još pre 15 godina rekao sam mom sadašnjem komšiji Branimiru Banetu Đokiću da me obavesti ako neka kuća nekada bude bila na prodaju.

Na svu sreću, Bane mi se javio posle osam godina i moja porodica je odlučila da se ovde preseli", priseća se Marinko na početku razgovora.

Da li su vam brzo prošle ove četiri decenije plodne karijere koje ste obeležili koncertom?

"Jesu, ali ipak se malo zbunim i zastanem kad pomislim da je reč o punih 40 godina. Lepo je jer nisu uzalud proletele i što iza sebe imam toliko pesama i hitova, tako da sam stvarno ponosan na sve moje godine".

Jeste li ponosni na to što mladi koji se nisu rodili kad su one nastale, slušaju vaše pesme na žurkama i punoletstvima?

"Naravno. Valjda su se zasitili ovog novog talasa, videli su da tu nema kvaliteta i da te numere traju po nekoliko meseci. Evo, na primer, moja pesma Zanela me svetla velikoga grada snimljena je 1979. godine i bez nje ne može da prođe veselje - klinci luduju uz nju. Dugo sam mislio da su novije pesme Skitnica i Ti za ljubav nisi rođena neprevaziđene, ali bogami ova je barabar sa njima".

VIŠE: Nikola Rokvić: zasadiću po drvo za svako rođeno dete!

Oduvek ste imali dosta žena u publici. A sada?

"Kako da ne, žene su oduvek bile moja najvernija publika (smeh)"

Prethodni koncert u Beogradu održali ste pre tri decenije. Zbog čega ste toliko čekali na sledeći?

"Prošli put u Sava centru sam pevao pre 30 godina, bilo je to  9. maja, a moj stariji sin Nikola tada je bio u stomaku. Dešavanja u Jugoslaviji, rat devedesetih, tragedije u porodici... Sve je to, nažalost, uticalo. U šali kažem da ovim koncertom obeležavam prvih 40 godina rada, a da za narednih 40 spremićemo novi (smeh)".

Imate li posla?

"Ne radi se kao nekada, ali za dobre pevače uvek ima posla. Ja sam zadovoljan, radim dosta, a najviše po Srbiji, Republici Srpskoj i Federaciji".

Kako ste uspeli da pravite karijeru bez skandala i mnogo priče, pre svega zasnovanu na dobrim pesmama?

"Kao što ste i sami rekli - kvalitet je na prvom mestu. Kad sam počinjao, nije svako mogao da peva i prolazili su samo dobri pevači. Kod mene je u karijeri sve išlo stepenik po stepenik. Imao sam i osećaj za dobre pesme, ali i sreću da određenu pesmu snimim u pravom trenutku. Kao klinac pevao sam po beogradskim lokalima, a prvi veći nastup bio je na festivalu Ilidža 1977. godine, gde su me pozvali i naredne godine.

Sećam se da su pisali o dečku iz Beograda koji je ostavio odličan utisak, a u vreme velike Jugoslavije to je bila velika stvar. To su bila srećna vremena u kojima su se cenile dobre pesme, a ja sam se trudio da ih dobro otpevam, a publika i muzički stručnjaci su to valjda i prepoznali".

Vaša supruga nosila je sina Nikolu u stomaku na vašem prethodnom koncertu, a sada vaš mlađi sin Marko očekuje bebu.

"(smeh) Eto vidite da ništa nije slučajno. Ima tu neke simbolike. Onda sam čekao sina, a sada unuče".

Ovo je period jubileja za vas, prošle godine ste obeležili i 30 godina braka sa suprugom Slavicom. Da li inače prosavljate lepe datume?

"Kako da ne. Od slave, preko godišnjice do rođendana, obeležavamo u krugu najbližih ljudi i prijatelja, ali ne pompezno. Uskoro će i svadba Marka i njegove buduće supruge, tako da i oko toga treba da se dogovaramo".

Ko brine o uređenju dvorišta vaše kuće?

"Kada me je juče juče jedna novinarka na snimanju emisije pitala: 'Imate lepu boju, da li ste bili na moru?' kratko sam odgovorio: 'Ne, kosio sam travu u dvorištu' (smeh). Ja brinem oko dvorišta i tih radova, a supruga je zadužena za kuću i kuhinju".

Da li vam je Košutnjak odgovarao i zbog toga što se već decenijama bavite sportom?

"Treba da me vidite nedeljom ujutru u 10 sati kako na tridesetak metara od kuće igram fudbal, a posle trčim na trim stazi i vežbam zgibove na spravama i radim sklekove. Sve to mi predstavlja olakšanje posle dugih turneja i napornih koncerata".

Poznato je da se pevači neredovno hrane i ne spavaju dovoljno. Kako vi živite?

"Volim računa o ishrani koliko mogu, ali kad sam negde gde oko mene svi jedu i ja se pridružim. Čak i kad pojedem više slatkiša nego što treba, znam da ću već narednog dana na treningu potrošiti te kalorije i da će sve to biti neutralisano".

Tekst: Nenad Blagojević

Izvor: Lisa