Od kada se pre dve godine pojavila na domaćoj modnoj sceni, Biljana Tipsarević (31), supruga proslavljenog tenisera Janka, nametnula se kao jedan od vodećih mladih kreatora. Iako je u međuvremenu rodila ćerkicu Emili, nesmanjenim intenzitetom nastavila je da kreira kolekcije. Poslednja pod nazivom La storia di una dona učvrstila je njenu poziciju u modnom svetu.

"Revija je održana u saradnji s brendom Lancia i veoma sam zadovoljna kako je sve prošlo te večeri. Moji najveći kritičari su moji kupci, dame koje nose moje modele i čije mišljenje mi je najvažnije", kaže Biljana na početku razgovora.

Kako izgleda proces rada na jednoj kolekciji?

- To je stvar inspiracije i rokova koje sebi zadate. Ne pratim modne trendove već naginjem vanvremenskom dizajnu. Važno mi je da devojka koja nosi moj model danas, može da ga ponese i za pet ili deset godina. Zbog toga uvek izuzetno polažem na kvalitet materijala i izrade.

Vredno ste radili sve vreme trudnoće i nastavili odmah posle porođaja. Kako ste uspeli da uskladite majčinstvo s poslom?

- Pokajala sam se sto puta, posebno u momentima kada sam se osećala iscrpljeno. S druge strane, majčinstvo daje posebnu energiju koju do sada nisam imala. Naša ćerka Emili je naš centar sveta, naša najveća sreća i naš ponos. U životu je važno naći pravi balans, ali porodica je na prvom mestu. 

S obzirom na vaše obaveze i obaveze vašeg supruga, kako se snalazite, imate li pomoć?

– Imamo neizmernu pomoć mojih roditelja i sestre.

U čemu je vaša tajna, kako ste se za pet meseci oslobodili trudničkih kilograma?

– Imam još koji kilogram viška, ali vežbanjem i umerenom ishranom oni se gube na pravi način. Mislim da žene ne treba da se opterećuju kilogramima. Najvažnije je da budu srećne i smirene da bi bile dobre svojoj bebi.

Kako izgleda jedan vaš dan kao mlade majke, dizajnerke i supruge uspešnog sportiste?

– Od kada se Emili rodila, moj dan je podređen njoj, mada uspem da posvetim vreme i sebi i suprugu. Organizovana sam osoba i volim da mi je vreme potpuno isplanirano, čak u sat, što često nervira moju okolinu. Takva sam odmalena, oduvek sam želela da imam puno obaveza, bez praznog hoda. Važno je pronaći ravnotežu i biti zadovoljan i ispunjen na svim poljima. 

Kakva je Emili beba, čime vas oduševljava?

– Svaka majka će me razumeti kada kažem da me moja beba zaista svime oduševljava. Osećaj ponosa i zadovoljstva kada vidite da vaša beba lepo napreduje, da uči sitnice i da se razvija, ne može se meriti ni sa čim. Nijedan sopstveni uspeh i rezultat ne pruža takav osećaj zadovoljstva i ponosa kao vaše dete. Mogu samo da zamislim taj osećaj kada poraste, krene u školu i izraste u devojčicu.

Da li imate vremena za kuhinju, šta volite da kuvate?

– Odrasla sam u porodici gde se jede domaća hrana. Verovatno zbog toga obožavam kuhinju i dosta vremena provodim spremajući obroke. To je vreme kada se porodica okuplja, kada se smejemo, pričamo o tekućim događajima i uživamo u hrani. Svi smo veliki hedonisti i gurmani, tako da nam je veoma važno šta jedemo i kako je ta hrana pripremljena, pa i servirana. 

Da li ste planirali kuda ćete na odmor?

– Veoma se radujem odmoru, a posebno što će to biti prvo letovanje s našom Emili. Još uvek ne znamo tačno kuda ćemo ići, ali će to svakako biti mesto koje je prilagođeno bebi. 

U kojoj meri vas je porodični život promenio? 

– Nije me nimalo promenio jer sam odrasla u porodici gde se neguju prave porodične vrednosti, a takav je i moj suprug. Porodica je najvažnija na svetu, oslonac, stub i pokretač svega.

Talentovana Biljana tvrdi da je inspiraciju za kolekciju pronašla u italijanskoj kinematografiji i njihovim divama.

- Za novu kolekciju inspirisale su me italijanska kinematografija i njene vanvremenske zvezde univerzalne lepote i upečatljive harizme, koje su obeležile 20. i 21. vek: Ana Manjani, Đina Lolobriđida, Klaudija Kardinale, Đulijeta Masina, Sofija Loren i Monika Beluči. Ova kolekcija je sinonim jednostavne estetike, vanvremenske elegancije, ekskluzivnih komada izuzetnog kroja i kvaliteta i pažljivo odabranih detalja vrhunske izrade. Okosnicu kolekcije kao i do sada čine haljine, dnevne, savršene za laganu šetnju po sunčanom danu, zatim zavodljive korset haljine i istovremeno lagane i lepršave duge večernje haljine za devojke koje žele da izgledaju nežno i romantično. Novitet u kolekciji su venčanice za moderne mlade -  završava Biljana.

Tekst Suzana Obradović