Htela sam da se bacim pod voz: Kad je izašao mašinovođa, život mi se promenio - sad je on moj muž

Ispovest žene koja je htela da se baci pod voz, a sudbina je htela da se kasnije uda za mašinovođu

Shutterstock

Bio je to dan kao i svaki drugi, ali Šarlot Lej je iz nekog razloga osećala da nešto nije u redu. Ipak je krenula na posao, kao i obično. Dok se vozila vozom, u njoj je kuvalo.

Godinama se borila sa mentalnim zdravljem zbog traume iz tinejdžerskih dana, kada je bila u nasilnoj vezi. Kad je izašla iz voza, osetila je da više ne može da podnese težinu na duši. Svega joj je bilo dosta.

Umesto da napusti stanicu, otišla je na šine, htela je da okonča život. To je bila impulsivna odluka koja je mogla da ima tragičan ishod, da Dejv, mašinovođa u vozu koji se približavao, nije na vreme zaustavio lokomotivu.

Na njenu sreću, Dejv je ne samo zaustavio voz, već je sišao iz kabine i razgovarao sve dok nije osetio kako je Šarlot spremna da potraži pomoć.

Opisujući ovaj događaj iz 2019. godine, Šarlot (33) iz Bredforda, kaže da pored trauma iz mladosti, ima i dijagnoze jake depresije, anksioznosti, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i graničnog poremećaja ličnosti.

"Na dan kada sam pokušala da izvršim samoubistvo, ne znam tačno šta je predstavljalo okidač, ali bila je to impulsivna odluka. Obukla sam uniformu i bila spremna za posao, ali nešto nije bilo kako treba.

Kada sam izašla iz voza, samo sam sela na peron. Kondukter me je pitao da li sam dobro, a ja sam rekla da jesam. Ipak, primetio je da nešto nije u redu, pa me je ponovo pitao da li sam sigurna. Odgovorila sam potvrdno i voz je krenuo dalje."

Shutterstock  

Tada je donela impulsivnu odluku da ode na šine. "Nisam sigurna ko je prijavio da sam na pruzi, ali sledeći voz je usporio i stao daleko od mene."

Mašinovođa Dejv joj je prišao i razgovarao s njom oko pola sata. "Koliko se sećam, razgovarali smo o običnim stvarima, o našim životima, ali to je bilo dovoljno da me izvuče iz krize. Život mi više nije delovao toliko težak."

Nakon što joj je dao prostora da se smiri, Dejv ju je bezbedno odveo na sledeći peron, gde ju je dočekala policija i uputila na lokalne službe za mentalno zdravlje.

"Sutradan sam odlučila da po svaku cenu pronađem čoveka koji je bio tako ljubazan prema meni. Preko Fejsbuka i njegovih kolega, uspela sam da ga pronađem. Sada je on moj muž. Venčali smo se dok sam bila u 22. nedelji trudnoće!"

Shutterstock , Huy Thoai 

Dejv je tog dana spasao Šarloti život. "Jednom sam ga pitala da li je ikada prošao neku obuku za rešavanje kriznih situacija, jer je bio izvanredan tog dana. Rekao mi je da nije – jednostavno je rekao sve ono što je želeo da kaže drugima kojima nije stigao da pomogne pre mene.

Nadam se da će ljudi, čitajući moju priču, shvatiti da, iako bi bilo idealno da svi imamo specijalnu obuku za ovakve situacije, svi možemo da pomognemo tako što ćemo biti empatični i prisutni", kaže Šarlot.

"I dalje sam u programu podrške mentalnom zdravlju i ona će mi verovatno uvek biti potrebna. Ali, neizmerno sam zahvalna Dejvu što se zaustavio tog dana i pokazao toliko strpljenja i razumevanja." Pročitajte i kako da pomognete osobi sa depresijom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Psiholog tvrdi da su promene u odrastanju krive za depresiju  tiktok/thedailyshow