Istaknuti akademik, književnik, pesnik i filolog Matija Bećković danas slavi 84. rođendan.

Njegov život obeležila su dela koja će zauvek živeti, a posebno poema Vera Pavladoljska, koja se nalazi i u čitankama za srpski jezik i književnost. 

Ono što mnogi ne znaju jeste da je Vera Pavladoljska prva ljubav proslavljenog pesnika, koju je voleo celog života i koja ga je inspirisala da napiše prvu ljubavnu pesmu, kojoj je dao njeno ime.

"Vera Pavladoljska je moja prva poema, i moja prva ljubav. I ne znam baš mnogo onih koji su se oženili svojom prvom ljubavlju. Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav”, izjavio je davne 1999. godine Bećković za list "Vreme".

Njihov susret bio je kao na filmu. Tog 9. decembra 1956. godine sreli su se na valjevskom korzou, u Karađorđevoj ulici, između Pošte i Suda, gde je Vera i živela sa roditeljima. Bila je dve godine mlađa od Matije.

"Kad sam je drugi put video rekao sam: "Eno moje poezije kako prelazi ulicu", rekao je pesnik.

Vera Pavladoljska rođena je u rusko-srspkoj porodici. Otac joj je bio Rus Aleksej, koji je još kao dečak pred Oktobarsku revoluciju stigao u Srbiju. Majka joj je bila Kragujevčanka Jelena Korać. Ime je dobila po očevoj majci. Od kada su se sreli na korzou, počelo je da se priča da je mladi stidljivi pesnik počeo da prati svaki Verin korak, ali i ona njegov. Vera je dolazila da ga sluša, pa i da govori na večerima literarne družine u Gimnaziji. Vera Pavladoljska je među prvim pesmama u kojim se pesnik direktno obraća devojci, njenim punim imenom, a sigurno prvi put da se nešto poput toga objavilo u studentskom listu, prenosi Stil.

Bećković je otkrio da je Vera čitala pesmu, gledala svoje ime i pitala: "Na koga si mislio?"

Ni sam pesnik tada nije slutio da će Vera biti njegova prva ljubav, prva knjiga, prva tačka u biografiji i majka njegove dece.

 Matija i Vera dobili su dve ćerke, bliznakinje Olju i Ljudmilu, koje su imena dobile po stihovima Vladimira Majakovskog: "Recite sestrama Ljudmili i Olji..."

Koliko je poema koju je napisao njihov otac popularna, devojčice su saznale igrajući se u dvorištu - često bi im prilazili mladići i devojke sa molbom: "Možete li da nam donesete knjigu Vera Pavladoljska?" Međutim i Matija i Olja su u svojim intervjuima potvrdili da je ova poema u njihovoj kući bila predmet humora, a da se sama Vera šalila da u pesmi uopšte nije opevana ona, već da je Matija samo "iskoristio njeno ime jer je pevljivo".

Arsen Dedić, koji je bio dobar prijatelj Matije Bećkovića, opevao je nekoliko strofa čuvene pesme. Pročitajte i Ljubavnu priču Laze Kostića i Lenke Duđerski.

Tekst: Lepa&srećna/B.S./Stil

BONUS VIDEO

DIRLJIVA BESEDA MATIJE BEĆKOVIĆA ZA MITROPOLITA AMFILOHIJA: Velike ljude i njihova dela, smrt samo uvećava! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija